PUBLICITÉ

Hartaanval: een T-shirt en een ziekenwagen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/04/2014 - 09h35
-A +A

Binnenkort zou er kledij te krijgen zijn die een hartstilstand kan voorspellen. Maar weet u - in afwachting dat die er komt - eigenlijk wat u moet doen bij een ernstig hartprobleem?

PUB

Een T-shirt om te waarschuwen voor een hartstilstand?

Deze nieuwe versie van de zogenaamde intelligente kledij spreekt wel aan: een kledingstuk dat uw hartslag meet en de waarden voor analyse doorstuurt naar een app op uw smartphone.

De op deze manier verkregen informatie zal natuurlijk niet even betrouwbaar zijn als de gegevens die een arts op basis van een elektrocardiogram krijgt, maar ze zullen wel hun nut hebben. Met wat geluk kunnen zo signalen worden opgevangen die aangeven dat het hart niet goed werkt. Zo kan er nog voor de aanval worden ingegrepen!

In afwachting van de komst van de intelligente T-shirts: een ziekenwagen en niets anders!

Ook als het tot een hartaanval komt, is snel ingrijpen van levensbelang. Een hartaanval (of hartinfarct) geeft aan dat de slagader die het bloed naar het hart voert verstopt is. Als de hartspier geen bloed meer toegevoerd krijgt, sterft ze af. Hoe sneller de slagader weer wordt vrijgemaakt, hoe beter de patiënt zal herstellen. Dat is logisch.

Omdat een hartstilstand een medisch noodgeval is, zijn onze gebruikelijke reflexen vaak verkeerd.
Nog al te vaak bieden mensen zich bijvoorbeeld op de spoeddienst aan omdat ze denken een hartaanval te hebben gehad. Dat is geen goed idee! Om te beginnen omdat het op de spoeddienst altijd even duurt voor de patiënt een arts ziet, maar ook omdat niet alle spoeddiensten even goed zijn uitgerust. Een hartaanval kan maar in een gespecialiseerd centrum behoorlijk behandeld worden. Niet elk ziekenhuis - vaak trekken mensen naar het dichtstbijzijnde - kan die dienst leveren.
In een ziekenwagen kunnen ook al bepaalde zorgen verstrekt worden tijdens de rit naar het ziekenhuis, en dat is niet het geval als u met de auto wordt gebracht.

Er zijn zelfs patiënten die zelf met de auto naar het ziekenhuis rijden. Dat kan natuurlijk niet, want het is levensgevaarlijk!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/04/2014 - 09h35
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Neemt u uw leven ter harte? Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h09

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de " Week van het Hart ". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen . Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zi...

Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Hoge bloeddruk: opgelet voor slaapapneu! Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h38

Hypertensie en slaapapneu : twee sterk verspreide ziektes die soms weinig symptomen geven en vaak samenhangen. Die combinatie vormt een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat ze worden opgespoord!

Meer artikels