PUBLICITÉ

Hart- en vaatziekten en erectiestoornissen: uw vragen, onze antwoorden…

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 19/05/2014 - 15h02
-A +A

Erectieproblemen, hartinfarct, hypertensie (hoge bloeddruk), geneesmiddelen voor het hart … Wat zijn de links tussen erectiestoornissen en hart- en vaatziekten?

Velen onder u hebben ons hierover vragen gesteld. De artsen van E-gezondheid geven antwoord.

PUB

“Ik ben 56 jaar en heb sinds enkele maanden last van erectieproblemen.

Mijn huisarts raadt me aan om naar een hartspecialist te gaan voor een cardiovasculair onderzoek. Is dat normaal, terwijl ik geen enkel ander gezondheidsprobleem heb?”

Uw huisarts heeft gelijk. Een erectieprobleem zonder duidelijke oorzaak bij een man boven de 50 jaar vereist inderdaad een cardiovasculair onderzoek. Erectiestoornissen worden immers vaak veroorzaakt door aantasting van de penisslagaders. Die zijn zeer dun en hebben vaak een signaalwaarde, in die zin dat ze kunnen wijzen op problemen aan andere slagaders, vooral dan die van het hart, de kransslagaders.

Uw arts heeft dus niet alleen als taak uw erectieproblemen te behandelen, maar ook om ernstiger aandoeningen te voorkomen. Hij dringt dus met reden aan op een hart- en vaatonderzoek.

 

"Ik heb een hartinfarct gehad en moet nu geneesmiddelen nemen.

Maar mag ik ook erectiepillen nemen of zijn die af te raden na een infarct?”

Absoluut niet. Er bestaan slechts weinig contra-indicaties voor die geneesmiddelen.

Bovendien zal de voorschrijvende arts altijd eerst nagaan of er geen contra-indicaties zijn bij u. Slechts enkele geneesmiddelen mogen niet worden gecombineerd met erectiepillen. Seksuele betrekkingen – en dus ook erectiepillen – zijn alleen af te raden bij ernstige hartinsufficiëntie.

 

"Ik heb een te hoge bloeddruk, en naar verluidt is dat slecht voor de erectiekwaliteit.

Klopt dat, of heeft de arts dat gezegd om me extra te motiveren om mijn geneesmiddelen te nemen, te vermageren en te sporten (en het werkt nog ook!)?”

Inderdaad: arteriële hypertensie beschadigt de slagaders in heel het lichaam. Als de hersenslagaders aangetast worden, stijgt het risico op een beroerte (cerebrovasculair accident). Beschadigde kransslagaders verhogen het risico op een hartinfarct, terwijl vernauwde penisslagaders tot erectieproblemen kunnen leiden.

Het is dus belangrijk u goed te verzorgen, niet alleen door trouw uw geneesmiddelen in te nemen, maar ook door een gezonde levensstijl na te streven, zoals uw arts u aanraadt. Kwestie van langer te leven in goede lichamelijke en seksuele gezondheid.

 

"Ik ben 45 jaar en roker. Mijn cardioloog heeft me gezegd dat ik absoluut moet stoppen met roken.

Hij vroeg me of ik erectieproblemen had. Dat is niet het geval, maar het bezorgde me wel stress.
Is er een verband met tabak en/of het hart?”

Ja, want tabak is toxisch en nefast voor de erectiekwaliteit. Het staat vast dat mannen die roken twee keer meer erectieproblemen hebben dan niet-rokers. Gewoon omdat roken de slagaders aantast die de penis en het hart van bloed voorzien. Er is dus inderdaad een verband. Vandaar dat uw cardioloog u die vraag heeft gesteld.

 

“Sinds mijn hartinfarct heb ik last van erectieproblemen.

Hebben die te maken met mijn infarct zelf of met de geneesmiddelen die ik moet nemen?”

Dat is moeilijk vast te stellen, maar u moet er hoe dan ook over praten met uw cardioloog. Sommige geneesmiddelen die voorgeschreven worden na een infarct, tasten immers het erectievermogen aan. Gelukkig is het bijna altijd mogelijk om geneesmiddelen te kiezen die deze ongewenste bijwerking niet hebben.

Maar opgelet: als uw hartslagaders aangetast zijn, kan dat ook het geval zijn met uw penisslagaders, waardoor de zwellichamen slecht doorbloed zijn. Ook hiervoor bestaan doeltreffende oplossingen.
Praat er dus over, want als u uw problemen niet bespreekt, kunnen ze ook niet worden aangepakt.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 19/05/2014 - 10h01 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 19/05/2014 - 15h02


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrijen doe je met je hart Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

'Dokter, na mijn infarct is ons huwelijk niet meer wat het geweest is. Vrijen doe je namelijk met je hart. En dat wil niet meer'. Seks en een hartprobleem; hoe ga je daarmee om?

Neemt u uw leven ter harte? Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h09

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de " Week van het Hart ". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen . Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zi...

Meer artikels