PUBLICITÉ

Hart- en vaatziekten: eerherstel voor de verhouding tailleomtrek/heupomtrek?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
-A +A

Net zoals de body mass index (BMI) is de tailleomtrek een cardiovasculaire risicofactor. Hoe groter de tailleomtrek, hoe hoger het cardiovasculaire risico. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de heupomtrek nog betrouwbaarder is.

PUB

Maar de relatie is dan wel omgekeerd. Hoe groter de heupomtrek, hoe kleiner het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. De auteurs suggereren dan ook de verhouding tailleomtrek/heupomtrek in eer te herstellen.Zwaarlijvigheid of obesitas wordt gedefinieerd door berekening van de BMI. We spreken van zwaarlijvigheid als de BMI meer bedraagt dan 30 kg/m² (het gewicht in kg/lengte in meter in het kwadraat). Bijna 20% van de Belgen is dus zwaarlijvig.Het risico van overgewicht kan ook worden geraamd aan de tailleomtrek. Een tailleomtrek (hetgeen wijst op afzetting van vetweefsel in de buik) van meer dan 102 cm en 88 cm bij vrouwen verdrievoudigt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Een kwart van de volwassen bevolking behoort tot die categorie.Maar volgens de onderzoekers is de heupomtrek een factor die negatief gecorreleerd is met die risico's. Hoe groter de heupomtrek, hoe kleiner het cardiovasculaire risico. Vrouwen met een heupomtrek van meer dan 103 cm hebben 70% minder risico op diabetes en 66% minder risico op hartinfarct. De verhouding tailleomtrek/heupomtrek is nog beter dan de tailleomtrek alleen.

Wespentaille, brede heupen: goed voor de gezondheid

Volgens de auteurs van de studie zou het interessant zijn de verhouding tailleomtrek/heupomtrek in eer te herstellen naar het voorbeeld van de verhouding "slechte cholesterol/totale cholesterol".

Vrouwen met brede heupen en een wespentaille mogen dus gerust zijn: ze lopen veel minder risico op hart- en vaatziekten.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00 11de Europees Congres voor Obesitas, Mededeling L. Lissnet en C. Bengtsson
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

Dames, uw tailleomtrek verraadt u... Gepubliceerd op 03/03/2014 - 15h29

Een dikke buik is vaak iets van mannen. En abdominale obesitas is ongetwijfeld een groot cardiovasculair risico voor mannen. Maar een recente studie heeft nu ook bij vrouwen een link gelegd tussen abdominale vetophoping en sterfte.

Meer artikels