PUBLICITÉ

Hart en spoed: elke minuut telt

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/04/2004 - 00h00
-A +A

Hartklachten zijn altijd noodgevallen. Het probleem is dat de pijn bij een hartprobleem miniem of zelfs onbestaand kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk de alarmsignalen te kennen

PUB

De typische hartpijn, deze die filmacteurs vloert, is kenmerkend. Het is alsof een balk de borstkas platdrukt, voor een beklemmend gevoel zorgt en de pijn kan uitstralen naar de kaken of de polsen. Ze is heel vaak symmetrisch (niet meer links dan rechts). Ze is heel intens en wordt als ernstig ervaren. Vaak gaat ze ook gepaard met een gevoel van onpasselijkheid, zwakte en veel zweten. Bij een dergelijke pijn mag u niet twijfelen en moet u meteen de 100 bellen.

De angst om tot last te zijn

Het blijft een feit dat niet iedereen even gevoelig is voor pijn en dat sommige mensen heel veel weerstand hebben. En omdat ze denken dat het wel zal overgaan, wachten ze en stellen ze een telefoontje naar de hulpdiensten uit. Dat is vooral het geval in de vroege ochtend, want uit angst om iemand tot last te zijn, wachten ze zo lang mogelijk.Dat is een heel zware fout! Elke minuut telt om zo snel mogelijk te beginnen met een aangepaste behandeling. Daar hangt alles van af, ook de prognose en de gevolgen. Er staat een leven op het spel, aarzel dus niet om de hulpdiensten te bellen. In het beste geval is de diagnose negatief en zal u worden doorgestuurd naar een cardiologisch consult.

Het pijnloze infarct

U moet ook weten dat u in heel wat gevallen weinig of geen pijn zal voelen. Dat is in het bijzonder het geval bij diabetici. In dat geval spreekt men van stille ischemie (ischemie: zuurstoftekort, in dit geval ter hoogte van het hart). Hoe kan men dat opsporen? Diabetici moeten bij elke onpasselijkheid die niet snel wordt opgelost door suiker in te nemen een snel beschikbare arts of de dienst 100 oproepen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hartinfarct: meteen de hulpdiensten bellen! Geüpdatet op 03/10/2011 - 14h36

Twee derde van de mensen die een hartinfarct krijgen, overlijden voor ze in het ziekenhuis zijn. Een bewijs dat we minder lang moeten wachten om de ziekenwagen te roepen.

Hoornaarssteken: erg of niet? Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h38

Steken van hoornaars en andere insecten maken deel uit van de typische zomerkwaaltjes . De lastposten verschijnen te pas en te onpas op ons terras of tijdens een picknick of barbecue. Maar laat uw zomer er niet door vergallen! En denk erom: ze zijn b...

Mijn kind heeft pijn, wat nu? Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Een kind kan vallen, zich pijn doen en wenen en daar sta je dan als ouder, je doet alle moeite om het kind te troosten. Maar je weet niet altijd hoe! Hieronder vindt u alvast een aantal tips die écht helpen.

Meer artikels