PUBLICITÉ

Hart en fitness

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Fitness is uitstekend voor het lichaam en in het bijzonder voor het hart. Dagelijkse fitnessoefeningen zijn een goede manier om onze inspanningen te doseren. Bovendien zijn we er niet voor afhankelijk van het weer en kunnen we op die manier onze tijd goed plannen.

PUB

Hoe vaker u regelmatige en goed gedoseerde lichaamsoefeningen doet, hoe beter uw hart in vorm raakt. Niet alleen uw hart trouwens, maar heel uw lichaam én uw hoofd! Fitness is een goede oplossing om uw doelstellingen te bereiken. Hoe pakt u het praktisch aan?

Allereerst moet u een programma uitwerken samen met uw arts of met een begeleider, of aan de hand van een fitnessboek. Het is belangrijk dat het om een geleidelijk en evenwichtig programma gaat. Beschouw het als de start van een levenslange nieuwe activiteit. U hebt dus de tijd om op te bouwen…

Een typeprogramma zou er als volgt kunnen uitzien:

  • hometrainer: drie keer per week 30 minuten of 6 keer per week 15 minuten. Regel de weerstand zo dat uw hartslag tussen 60 en 80 % van uw maximale capaciteit ligt (tussen 96 en 128 slagen voor iemand van 60; de maximumcapaciteit = 220-leeftijd).
  • buik-, romp- en armspieren: drie keer per week 10 minuten (de hometrainer versterkt vooral de beenspieren), in combinatie met enkele grondoefeningen.
  • uiteraard zoveel mogelijk wandelen en uw echte fiets bovenhalen of gaan joggen als het mooi weer is.

Koop vervolgens het materiaal en installeer het bij u thuis. Ziehier enkele nuttige tips om van de nood een deugd te maken:

  • waarom uw partner niet voorstellen om mee te doen? Plaats beide hometrainers naast elkaar, dan kunt u gezellig kletsen tijdens de sessies. U kunt ook af en toe een vriend uitnodigen om mee te doen (dergelijke collectieve oefensessies worden steeds populairder in de Verenigde Staten);
  • bent u toch alleen, zet dan uw radio, tv of cd-speler aan; een halfuur kan immers lang lijken;
  • test verschillende toestellen uit. Een roeitrainer heeft precies hetzelfde effect voor uw hart.

Hou u ten slotte aan drie gulden regels:

  • begin altijd langzaamaan,
  • het is niet altijd goed om te rusten als u vermoeid bent: vaak is het beter om uw sessie gewoon af te werken zoals gepland; de vorm komt wel vanzelf terug!
  • klim niet meer op de hometrainer na het avondeten (of hou het rustig), anders kunt u problemen krijgen om in te slapen.

Overtuigd? Wel, waar wacht u dan op om in actie te schieten?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijg ik mijn bloeddruk omlaag? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 12h30

Als u last hebt van een te hoge bloeddruk , mag u zeker niet alle heil verwachten van uw eventuele medicatie. U zult ook uw levenshygiëne moeten aanpassen. Vaak volstaat dat zelfs al om uw bloeddruk omlaag te krijgen zodat u niet elke dag pillen moet...

Het hart is een spier die je moet trainen! Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Het hart is een spier, dat mogen we niet vergeten, en zoals elke spier ontwikkelt hij zich dankzij lichaamsbeweging. Ook hier geldt het spreekwoord: rust roest. Voldoende bewegen is dus de boodschap, ongeacht of u vroeger een hartinfarct hebt gehad o...

Diabetes: de vis niet verdrinken! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Ongeveer 3 % van de Belgen lijdt aan diabetes (1) . Deze ziekte verhoogt sterk de kans op hart- en vaatziekten, tenzij u ... regelmatig vis eet.

Meer artikels