PUBLICITÉ

Hart: ACE-inhibitoren onder de loep

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Inhibitoren van het angiotensine-conversie-enzym zijn recente geneesmiddelen, en momenteel worden er heel wat grootschalige studies over verricht die stuk voor stuk de doeltreffendheid ervan bewijzen. Ze zijn zowel geïndiceerd bij een hartinfarct als bij hartinsufficiëntie.

PUB

Inhibitoren van het angiotensine-conversie-enzym, afgekort als ACE-inhibitoren, remmen de conversie af van angiotensine II, het actieve hormoon van het renine-angiotensinesysteem, dat de bloeddruk verhoogt. ACE-inhibitoren zijn dan ook in de eerste plaats antihypertensiva. Ze doen de bloedvaten uitzetten.

Basisgeneesmiddelen in de cardiologie

Het is bewezen dat ACE-inhibitoren beschermende eigenschappen hebben voor de nieren doordat ze de niercomplicaties van diabetes verhinderen. Studies hebben ook aangetoond dat ze de hartspier (het myocard) beschermen, met name bij hartinsufficiëntie, en op die manier de mortaliteit bij hartpatiënten aanzienlijk doen dalen. Ze bieden bescherming bij een hartinfarct en zelfs bij een cerebrovasculair accident, door recidives te voorkomen. ACE-inhibitoren zijn dan ook basisgeneesmiddelen in de cardiologie en worden vandaag systematisch voorgeschreven bij hartinsufficiëntie of een hartinfarct.

Je moet er soms van hoesten

ACE-inhibitoren worden uitstekend verdragen. Hun belangrijkste bijwerking is hoest: één op de tien patiënten heeft er last van. Gelukkig bestaat er een gloednieuwe klasse van het geneesmiddel die dezelfde eigenschappen heeft als de ACE-inhibitoren, maar zonder dit ongewenste effect: de angiotensine II-antagonisten. Ze zijn echter veel duurder en kunnen dan ook beter voorbehouden worden voor patiënten bij wie ACE-inhibitoren hoest veroorzaken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00 Michel Fischbach, " Guide pratique du cardiaque " (" Praktische gids voor hartpatiënten "), Editions Frison Roche 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hart: therapietrouw is van levensbelang! Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Aspirine, bètablokkers, statines, angiotensin converting enzyme (ACE)-inhibitoren en angiotensine-II-receptorantagonisten zijn bijzonder doeltreffend bij de preventie van cardiovasculaire accidenten (bijv. trombose, hartinfarct, enz.). Door de behand...

De aspirine van mijn hart Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Aspirine is een essentieel geneesmiddel voor het hart. De gebruikte dosissen zijn echter een heel stuk lager dan bij gebruik als pijnstiller.

Welke toekomst na een infarct? Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

De huidige behandelingen en het doeltreffende advies geven reden tot optimisme: opnieuw een normaal leven leiden na een hartinfarct, is niet alleen mogelijk, maar maakt deel uit van de behandeling.

Maatregelen tegen hoge bloeddruk Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

De behandeling van arteriële hypertensie (of hoge bloeddruk) is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en men heeft ook een beter inzicht gekregen in de mechanismen die de bloeddruk controleren. De behandeling is tweeledig: enerzijds niet-farmacologi...

Meer artikels