PUBLICITÉ

Hardnekkige hoofdpijn: de vragen die u zich moet stellen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 09/05/2017 - 14h37
-A +A

Als hoofdpijn - migraine of gewone hoofdpijn - hardnekkig wordt en pijnstillers niet meer helpen, is het tijd om in te grijpen. Hoe vindt u uw levenskwaliteit terug? Prof. Lanteri-Minet is neuroloog in het CHU van Nice (Frankrijk) en geeft ons enkele tips.

PUB

Is het wel echt gewone hoofdpijn?

Soms nemen mensen iets tegen wat ze voor een simpele hoofdpijn houden - zogenaamde spanningshoofdpijn -, terwijl ze eigenlijk echte migraine hebben. Dat verklaart ook waarom pijnstillers in zo’n geval geen verlichtend effect hebben. Migraineaanvallen vragen namelijk een aanpak met specifieke medicijnen. Voor het behandelen van migraine bestaan er zeven geneesmiddelen uit de klasse van de triptanen. De arts zal de patiënt een middel voorschrijven. Als het niet werkt, moet de patiënt de andere een voor een uitproberen tot hij het middel vindt dat voor hem geschikt is.

De symptomen van een migraineaanval verschillen van de klachten bij spanningshoofdpijn:

  • Acute, kloppende pijn,
  • De pijn is meestal aan één kant van het hoofd,
  • Intensiteit: matig tot sterk,
  • De pijn verergert bij lichamelijke inspanning,
  • Bijkomende symptomen: overgevoeligheid voor licht, voor lawaai en voor geuren, misselijkheid, soms zelfs braken.

Wat zijn de uitlokkende factoren?

Alles draait om regelmaat! Elke verstoring van het gewone leven kan een migraineaanval uitlokken. Iedereen moet bij zichzelf de uitlokkende factoren proberen te herkennen en aanvallen zo proberen te voorkomen. Sterke emotionele schommelingen (stress, grote vreugde) die het gewone levensritme ontregelen (bijv. het werk), sterke fysieke schommelingen (overbelasting, totale ontspanning in het weekend) en te sterke schommelingen in het aantal uren slaap moeten zo veel mogelijk vermeden worden.

Waarom geen alternatieve aanpak uitproberen?

De technieken voor hypnose en relaxatie/sofrologie van de zogenaamde ericksoniaanse  therapie lijken te helpen bij migraine en spanningshoofdpijn, ongeacht de ernst van de klachten. Acupunctuur zou een specifiek migrainewerend effect hebben, te vergelijken met de basisbehandeling voor migraine. Voor homeopathie en craniale osteopathie geven de studies geen positieve resultaten.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 09/05/2017 - 14h37

Op basis van een interview met prof. Lanteri-Minet, neuroloog en diensthoofd van het ‘Département d’Evaluation et Traitement de la Douleur’ in het CHU van Nice, Frankrijk.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Hebt u last van migraine met aura? Gepubliceerd op 15/06/2016 - 12h10

Er bestaan heel veel types van migraine . Een minder bekende soort is de migraine met aura . In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura , zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

Meer artikels