Als hoofdpijn - migraine of gewone hoofdpijn - hardnekkig wordt en pijnstillers niet meer helpen, is het tijd om in te grijpen. Hoe vindt u uw levenskwaliteit terug? Prof. Lanteri-Minet is neuroloog in het CHU van Nice (Frankrijk) en geeft ons enkele tips.

Is het wel echt gewone hoofdpijn?
Soms nemen mensen iets tegen wat ze voor een simpele hoofdpijn houden - zogenaamde spanningshoofdpijn -, terwijl ze eigenlijk echte migraine hebben. Dat verklaart ook waarom pijnstillers in zo’n geval geen verlichtend effect hebben. Migraineaanvallen vragen namelijk een aanpak met specifieke medicijnen. Voor het behandelen van migraine bestaan er zeven geneesmiddelen uit de klasse van de triptanen. De arts zal de patiënt een middel voorschrijven. Als het niet werkt, moet de patiënt de andere een voor een uitproberen tot hij het middel vindt dat voor hem geschikt is.
De symptomen van een migraineaanval verschillen van de klachten bij spanningshoofdpijn:
- Acute, kloppende pijn,
- De pijn is meestal aan één kant van het hoofd,
- Intensiteit: matig tot sterk,
- De pijn verergert bij lichamelijke inspanning,
- Bijkomende symptomen: overgevoeligheid voor licht, voor lawaai en voor geuren, misselijkheid, soms zelfs braken.
Wat zijn de uitlokkende factoren?
Alles draait om regelmaat! Elke verstoring van het gewone leven kan een migraineaanval uitlokken. Iedereen moet bij zichzelf de uitlokkende factoren proberen te herkennen en aanvallen zo proberen te voorkomen. Sterke emotionele schommelingen (stress, grote vreugde) die het gewone levensritme ontregelen (bijv. het werk), sterke fysieke schommelingen (overbelasting, totale ontspanning in het weekend) en te sterke schommelingen in het aantal uren slaap moeten zo veel mogelijk vermeden worden.
Waarom geen alternatieve aanpak uitproberen?
De technieken voor hypnose en relaxatie/sofrologie van de zogenaamde ericksoniaanse therapie lijken te helpen bij migraine en spanningshoofdpijn, ongeacht de ernst van de klachten. Acupunctuur zou een specifiek migrainewerend effect hebben, te vergelijken met de basisbehandeling voor migraine. Voor homeopathie en craniale osteopathie geven de studies geen positieve resultaten.
Op basis van een interview met prof. Lanteri-Minet, neuroloog en diensthoofd van het ‘Département d’Evaluation et Traitement de la Douleur’ in het CHU van Nice, Frankrijk.