PUBLICITÉ

Hardhorigheid bij bejaarden: 'Wilt u het nog even herhalen?'

Gepubliceerd op 09/07/2002 - 00h00
-A +A

Hardhorigheid bij bejaarden of presbyacusis is een progressief verlies van het gehoor ten gevolge van het verouderen. Bijna 60% van de 65-plussers wordt getroffen door hardhorigheid, een fenomeen dat vaak onvermijdelijk is, maar helaas ook vaak wordt verwaarloosd. Voor een goede aanpassing van de gehoorprothese is het echter belangrijk te reageren vanaf de eerste tekenen van hardhorigheid. Later wordt dat veel moeilijker.

PUB

Sociale hinder

Hardhorigheid bij bejaarden is een geleidelijk evoluerend verschijnsel dat beide oren aantast. De gevolgen ervan worden vaak geminimaliseerd. Het is zeer hinderlijk als de omgeving alles moet herhalen, als men een gesprek met meerdere personen niet meer kan volgen. Men geeft er dan de voorkeur aan “af te haken”, wat de intellectuele aftakeling vaak in de hand werkt. Als men niet genoeg meer hoort, is er minder communicatie, zal men zich terugtrekken en uiteindelijk zal de communicatievermogen eronder lijden.

Presbyopie* wordt zonder problemen gecorrigeerd met een bril. Waarom aarzelt men om hardhorigheid bij bejaarden te compenseren?

Doof worden wordt vaak beschouwd als een teken van echt oud worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar niet meer van dichtbij kunnen zien, is wel vervelend, maar nog “aanvaardbaar”. Minder goed horen is echter niet aanvaardbaarder dan minder goed zien, ook al is een auditieve handicap vaak minder erg dan een visuele handicap.Als het gehoor bij een senior erop achteruitgaat, moet hij dan ook dadelijk een NKO-arts raadplegen. Na een klinisch onderzoek (om een oorstop uit te sluiten) en audiometrische tests (onderzoek van de gehoorsdrempels) zal de specialist al dan niet een gehoorprothese voorschrijven.

Gepubliceerd op 09/07/2002 - 00h00

Dr. Stéphanie Lehmann Le Quotidien du Médecin, Woensdag 15 mei 2002; N° 7115: 28.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slechthorendheid: wees één en al oor! Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

Tinnitus: leren leven met oorsuizen! Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h28

Tinnitus is een weinig gekend symptoom, dat door verschillende factoren kan veroorzaakt worden en waarvoor een behandeling wordt gestart die voor de ene persoon anders kan zijn dan voor een andere. Hoe dan ook moet een persoon die last heeft van oors...

Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Meer artikels