PUBLICITÉ

Harddrugs: wat je moet weten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/06/2007 - 00h00
-A +A

Drugs zijn substanties die men ook psychoactief noemt, wat betekent dat zij invloed hebben op de hersenen en dat zij de psychische activiteit, de gewaarwordingen en het gedrag kunnen wijzigen. Meer nog dan de onmiddellijke gevolgen, kan druggebruik risicovol en gevaarlijk zijn, en zelfs leiden tot de dood. Een goede preventie begint in elk geval met degelijke informatie...

PUB

In de hersenen wordt heroïne omgezet tot morfine.

Waar.
Morfine gaat vervolgens onrechtstreeks de dopamine-neuronen activeren die deel uitmaken van het 'beloningscircuit'. Je moet ook weten dat heroïne wordt aangemaakt op basis van morfine die zelf gewonnen wordt uit papaver. Heroïne ziet eruit als een korrelig poeder dat opgelost wordt. Zij wordt intraveneus ingespoten, maar kan ook gesnoven of gerookt worden. In de meeste gevallen is er al snel sprake van verslaving.

Opiumhoudende middelen zijn substanties die een ... effect hebben.

stimulerend
slaapverwekkend
Opiumhoudende middelen zoals morfine of heroïne stimuleren de slaap, in tegenstelling tot psychostimulerende middelen, zoals amfetamines en cocaïne.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: de voorkeur van de Belgen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Zopas werd het Belgian National Report on Drugs 2001, een rapport van het Instituut voor Volksgezondheid over drugs, gepubliceerd. De situatie wordt alsmaar onrustwekkender: het gebruik van illegale drugs blijkt alsmaar toe te nemen.

Heroïne: hoe afkicken? Geüpdatet op 17/02/2014 - 10h09

Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk. Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

Drugs opsporen in een plasje Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

8% van de jongeren gebruikt minstens één keer per week drugs. Ouders zijn meestal zeer bezorgd wanneer zij vermoeden dat hun kind drugs gebruikt. Erover praten is de boodschap. Een urinetest kan een controlemiddel zijn.

Ecstasy: vrouwen zijn gevoeliger Geüpdatet op 10/08/2004 - 00h00

Ecstasy, een illegaal product, staat voor een chemische molecule, MDMA, die tot de familie van de amfetamines behoort. Het gaat hier om een psychoactieve substantie die inwerkt op het zenuwstelsel. Nieuwe gegevens bevestigen de schadelijke effecten v...

Meer artikels