PUBLICITÉ

Hard water, zacht hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00
-A +A

Moeten we de kwaliteit van ons drinkwater toevoegen aan de lijst van cardiovasculaire risicofactoren? Dat blijkt althans uit de resultaten van een Finse studie: bij elke verhoging van de waterhardheid met 2 graden daalt het risico op een hartinfarct met 1 %.

PUB

Het begon allemaal in Finland met de volgende vaststelling: het aantal hartinfarcten verschilt sterk van land tot land en van streek tot streek. Zo ligt de mortaliteit door kransslagaderaandoeningen hoger in het oosten van Finland dan in het westen of het zuiden. Hoewel het aantal cardiovasculaire accidenten geleidelijk daalt, blijft dit geografische verschil bestaan. Het milieu lijkt dus een rol te spelen.

Aan de studie namen ongeveer 19.000 mannen deel tussen 35 en 74 jaar die in 1983, 1988 en 1993 een eerste infarct kregen. Van elk van hen werden de hydrogeochemische gegevens verzameld. Die geven, afhankelijk van de woonplaats van de patiënten, de hardheid van het water en het gehalte aan micro-elementen en ionen weer (calcium, magnesium, ijzer, fluor, nitraat, koper, zink, aluminium, …).

Op die manier tonen de auteurs aan dat, hoe harder het water (hoe hoger de concentratie aan calcium- en magnesiumionen), hoe lager het hartinfarctrisico: bij elke toename van de waterhardheid met 2 graden daalt het coronaire risico met 1 %.

Conclusie: er is een verband tussen de concentratie van calcium- en magnesiumionen in ons drinkwater en de sterfte door hartinfarct. Hetzelfde geldt voor het fluorgehalte (1 mg/l fluor vermindert het aantal gevallen van coronaire rischemie met 3 %). Het koper- en ijzergehalte daarentegen hebben het omgekeerde effect: hoe hoger ze zijn, hoe hoger ook de kans op een hartinfarct.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00 Kousa A. et coll., J. Epidemiol. Community Health, 58 : 136-139, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekenhuisinfecties: kopert doet kiemen de das om Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Gaan ziekenhuizen en andere zorginstellingen de klinken van deuren en vensters en de kranen vervangen door exemplaren in koper ? Koper zou in staat zijn om de meest resistente kiemen drie keer sneller te vernietigen. Die capaciteit zou aangewend kunn...

Het Amerikaanse eetpatroon: geen na te volgen voorbeeld! Geüpdatet op 22/03/2005 - 00h00

De Verenigde Staten werpen zich vaak op als leider in tal van domeinen. Uit een analyse van het gewijzigde eetgedrag sinds de jaren zeventig blijkt echter dat we een radicaal andere weg moeten inslaan en er lessen moeten uit trekken voor de toekomst…...

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Meer artikels