PUBLICITÉ

Hantavirusinfectie: nog een plattelandsziekte

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

Vorige week hebben we de reeks over de ziekte van Lyme afgesloten. Deze week bespreken we een andere ziekte die ook voorkomt in onze bossen en op het platteland, nl. een ziekte die door het Hantavirus wordt veroorzaakt.

PUB

Het hantavirus werd ontdekt in Hantaan, Korea. Bij ons gaat de ziekte vooral gepaard met nieraantasting, maar in andere landen, in Azië en Noord-Amerika, gaat de ziekte vooral gepaard met longaantasting.

Het Hantavirus besmet de mens

De frequentie van de ziekte is cyclisch en bereikt een piek als het aantal knaagdieren aanzienlijk stijgt. Knaagdieren, vooral de roodachtige woelmuis, vormen wat specialisten het virusreservoir noemen. Dat kleine knaagdier is minder dan 10 cm lang, heeft een bruinrode rug en grijze flanken en leeft in en aan de rand van bossen. Het kan ook bij ons thuis een ongewenste gast zijn. Contact met de mens komt vrij frequent voor. Andere dieren die in onze contreien de ziekte kunnen overdragen, zijn varkens en katten.Bij één van die contacten zal het virus de mens besmetten. Net zoals bij griep gebeurt de overdracht via de lucht. Fysiek contact met het dier is dus niet noodzakelijk, temeer daar het virus zich in de urine en de uitwerpselen bevindt. Het virus kan echter wel worden overgedragen door een beet.

Waarom er vandaag over spreken?

Omdat de frequentie van de ziekte cyclisch is! Om de 3 jaar zien de artsen immers patiënten met een nierziekte door een Hantavirusinfectie. De laatste epidemie bij ons dateert van 1999. Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid denkt dus dat het jaar 2002 een risicojaar is.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00 Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Meer artikels