PUBLICITÉ

Handen drogen met hete lucht: ongezond?

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 03/03/2009 - 00h00
-A +A

Wie na het wassen zijn handen droogt met hete lucht, zou meer kans lopen op bacteriële besmettingen dan wie papieren wegwerpdoekjes gebruikt. Een waarschijnlijke verklaring is dat de handen met hete lucht minder goed worden gedroogd.

PUB

Papieren wegwerpdoekje


De Londense University of Westminster vergeleek drie methoden om de handen te drogen: een papieren handdoek, een traditionele heteluchtdroger en een moderne hogesnelheidsdroger. De wetenschappers telden het aantal bacteriën voor en na het wassen op de handen van de proefpersonen. Ze deden dat in opdracht van het European Tissue Symposium, een handelsorganisatie die 90% van de Europese papierindustrie vertegenwoordigt.
Van de drie methoden bleek de traditionele heteluchtdroger de meest ongezonde. Het aantal bacteriën op de vingertoppen was toegenomen met 186 procent, op de handpalmen met 230 procent. Drogen met een hogesnelheidsdroger verhoogde het totaal aantal bacteriën op de vingertoppen met gemiddeld 53 procent en op de handpalmen met 9 procent. Bij een hogesnelheidsdroger blaast een wind aan 600 km per uur je handen droog.
Het beste resultaat kwam van het wassen en daarna drogen met een papieren wegwerpdoekje. Als enige methode leverde zij een vermindering op van het aantal bacteriën: min 77 procent op de vingertoppen en min 78 procent op de handpalmen.

Droger blaast bacteriën weg


Uit het onderzoek bleek dat de hogesnelheidsdroger de bacteriën tot 2 meter weg van de handen en het apparaat blies. Op die manier was de droger in staat om micro-organismen verder te verspreiden dan de handen alleen en zo andere gebruikers en de wasruimte besmetten.
De traditionele heteluchtdroger deed al beter: hij verspreidde micro-organismen op een afstand van 0,25 meter. Het beste resultaat kwam opnieuw van de papieren doekjes. Daar werd 'geen noemenswaardige verspreiding' van micro-organismen vastgesteld.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 03/03/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels