PUBLICITÉ

Hallux valgus, of de 'knobbel aan de teen'

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2012 - 11h01
-A +A

Dit is een overdreven afwijking van de grote teen naar buiten toe, gepaard met een ontstoken en gezwollen zone. Deze afwijking, die 5 tot 10% van de bevolking, vooral vrouwen, treft, is verantwoordelijk voor pijn, moeilijkheden bij het kiezen van schoenen en vervorming van de voorkant van de voet. Er wordt een operatie aangeraden als de pijn en de overlast te erg worden.

PUB

Bij wie komt Hallux valgus het meest voor?

Ook al kunnen mannen en nog uitzonderlijker kinderen het krijgen, komt de "knobbel op de teen"of Hallux valgus gewoonlijk voor bij vrouwen tussen 40 en 50 jaar (30 tot 40 vrouwen tegenover 1 man). De oorzaken zijn nog niet duidelijk, maar een aantal factoren zijn wel bekend.

  • Genetische factoren: een brede middelvoet of een lange grote teen (Egyptische voeten) zijn morfologische eigenschappen die gevoelig zijn voor deze afwijking.
  • Het dragen van bepaalde soorten schoenen: hoge hakken, schoenen met puntige uiteinden die de middelvoet samendrukken.
  • De leeftijd, de menopauze die een loslating van vezelstructuren veroorzaakt en de verbreding van de middelvoet bevordert.

Welke ontwikkeling van Hallux valgus?

Als de vervorming begonnen is, zal ze erger worden. De hoek van de afwijking wordt nadrukkelijker, de teen "draait", de nagel bevindt zich niet meer op dezelfde plaats als deze van de andere tenen. De tweede teen vormt een soort klauw met de vorming van een likdoorn op de rug en een eeltknobbel op de onderkant. De knobbel aan de teen wordt groter, pijnlijker en kan ontsteken. Een overbelasting van het gewricht zorgt voor artrose.Deze ziekte ontwikkelt zich via moeilijk te voorspellen golven. Deze golven gaan meestal gepaard met pijn aan het uitstekende bot (de "knobbel") of veroorzaken een verlies van de functie van de grote teen. Aangezien de grote teen een verkeerde positie heeft en de spieren deels hun functie verloren zijn, wordt het gewicht dat door de voeten wordt gedragen namelijk naar de andere tenen verplaatst.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/10/2004 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/01/2012 - 11h01

Franse vereniging voor orthopedische en traumatologische heelkunde, www.sofcot.com.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Red uw voeten, verander van schoenen! Gepubliceerd op 12/10/2015 - 11h15

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels,...

Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h59

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan! Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorge...

Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Meer artikels