PUBLICITÉ

Hallo, met de wacht?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 23/02/2002 - 00h00
-A +A

Als de arts van wacht niet bereikbaar is, wenden de patiënten zich (te) snel naar een spoedgevallendienst. Een nieuwe dienst van Belgacom (tegen betaling!) zou dat probleem gedeeltelijk moeten oplossen, als Minister Frank Vandenbroucke zijn fiat geeft.

PUB

Sinds 9 februari 2002 kan men het nummer van de artsen van wacht verkrijgen via de nationale inlichtingendienst. Het nummer 1207 voor Nederlandstaligen en 1307 voor Franstaligen. Oorspronkelijk was het een initiatief van Belgacom, maar het heeft de steun gekregen van de minister van Sociale Zaken die maar al te graag een oplossing (te meer) wil vinden om de spoedgevallendiensten te ontlasten. Dit initiatief is dus enigszins een buitenkansje voor de minister.

Nagenoeg voor iedereen...

Met dit initiatief wordt vooral tegemoetgekomen aan een behoefte van de consumenten die het nummer vaak draaien om de adresgegevens van de apotheker of de arts van wacht of van het ziekenhuis op te vragen. U krijgt niet het rechtstreeks nummer van de arts, maar wel het nummer van de wachtdienst. U kan trouwens rechtstreeks in contact worden gebracht met die dienst zonder dat u zelf het nummer moet vormen.In een eerste fase kan echter slechts 80% van de gemeenten worden bereikt. De andere zullen nog even moeten wachten of naar de spoedgevalleneenheid gaan. De telefoonnummers worden echter wekelijks gratis verspreid door de plaatselijke kranten.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 23/02/2002 - 00h00 Naar een persmededeling van Minister Frank Vandenbroucke en Belgacom.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spoedgevallen: duurder Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Het staat nog niet vast, maar de minister heeft gesproken: het aantal onnodige raadplegingen op spoedgevallendiensten moet dalen...

Naar de spoed of naar de dokter met wachtdienst? Geüpdatet op 11/04/2011 - 16h27

Volgens een omstreden studie van het socialistische ziekenfonds, zou meer dan de helft van de bezoeken aan de spoeddienst niet gerechtvaardigd zijn. In welke gevallen kan men wel gerechtvaardigd naar de spoed gaan? En wat moet men dan doen in de ande...

Uw rechten als patiënt Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Als patiënt zal u rechten hebben, maar u zal nog wat geduld moeten oefenen: het betreft nog maar een wetsontwerp dat evenwel reeds door de Raad van State werd goedgekeurd.

Meer artikels