PUBLICITÉ

'Had ik het geweten...'

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00
-A +A

"Had ik geweten wat ik niet wist, 'k was nooit zo gevaren…." Een volkse uitdrukking die meteen duidelijk maakt dat we vaak spijt hebben over gedane zaken. Het probleem is dat spijt heel wat energie opslorpt en ons altijd doet terugblikken op het verleden in plaats van vooruit te zien naar de toekomst.

PUB

Vandaar dat spijt zeer nefast kan zijn. Gedane zaken nemen immers geen keer, dus is het compleet zinloos om te redeneren in de zin van: "Had ik maar dit of dat gedaan." Wel is het goed om te analyseren en te begrijpen, zodat u lessen kunt trekken uit uw eventuele fouten. Op die manier kunt u nuttige dingen te weten komen over uzelf, in de zin van: "Ik laat me al te vlug overtuigen door een mooiprater", "Ik zeg te vlug nee in plaats van de tijd te nemen om na te denken", "Gezag werkt remmend op mij" enz. Op die manier kunt u groeien als mens, want u verwerft meer inzicht en gebruikt uw energie positiever. Als u diezelfde energie verspilt met piekeren, kijkt u achter u en niet in het heden of in de toekomst. De enige belangrijke vraag die u zich moet stellen, luidt: "Wat moet ik, mezelf kennende, NU doen om te raken waar ik wil raken?" Redeneringen in de zin van "Had ik toen geweten…." doen u alleen maar kostbare tijd verliezen.

Die reflex is even schadelijk als het om relaties met anderen gaat. Als u aan een vriend zegt: "Je had je vrouw niet mogen bedriegen", "Je had sneller van werk moeten veranderen" of "Je had nooit voor een derde kind mogen kiezen", helpt u hem op geen enkele manier verder, integendeel: u duwt hem alleen maar dieper in de put! Hij praat immers met u over zijn problemen omdat hij u vertrouwt, niet om boodschappen te horen als "Ik had het je toch gezegd" of "Inderdaad, je hebt je vergist". Hij zou duizend keer liever hebben dat u hem antwoordt: "Er zijn ongetwijfeld verschillende oplossingen voor je probleem", ook al weet u niet precies welke oplossing de beste is! Op die manier helpt u hem tenminste om vooruit te kijken en om vanuit het heden de toekomst met open vizier tegemoet te zien!

Stop dus eens en voorgoed met redeneringen in de trant van "Als ik geweten had…". Uw enige uitgangspunt moet zijn: "Wat doe ik met wat ik nu weet en wie ik nu ben?"

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vermijd een negatieve spiraal Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Om met iemand te kunnen communiceren , moet je hem in de eerste plaats nemen zoals hij is en dus aanvaarden wat hij zegt, ook al bent u het er niet mee eens. U moet hem met andere woorden de vrijheid gunnen om anders te denken dan u en hem duidelijk...

Kent u de vier inzichten van de Tolteken? Geüpdatet op 15/02/2016 - 11h04

Echte vrijheid en evenwicht in onze relaties met de anderen en onszelf, dat zijn de aantrekkelijke beloften van de vier inzichten van de Tolteken . Maar opgelet: in de vier inzichten van de Tolteken bent u het die het werk moet doen!

Stress: vier verbazingwekkende tips Gepubliceerd op 27/03/2012 - 15h32

Stress is een aanpassingsmechanisme aan onze omgeving. Stress is dus nuttig... maar hij kan ook psychologisch en fysiek vernietigend uithalen wanneer hij niet tijdig wordt aangepakt of wanneer hij leidt tot bepaalde negatieve gevoelens. We bieden u e...

Meer artikels