PUBLICITÉ

Haarkleurstoffen: goed nieuws

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2013 - 10h10
-A +A

Gebruik van haarkleurstoffen zou het risico op sommige kankers verhogen. Dat is echter nog altijd niet bewezen.

Onlangs werden alle studies over dit onderwerp aan een grondige analyse onderworpen. Daaruit blijkt dat mensen die hun haar laten kleuren, niet vaker kanker krijgen.

PUB

Haarkleurstoffen en kankerrisico

Wie af en toe haarkleurstoffen gebruikt, mag op beide oren slapen: ze doen het kankerrisico blijkbaar niet stijgen. Een aantal onderzoekers probeert immers al meer dan twintig jaar een verband te leggen tussen haarkleurstoffen en kanker, zonder succes.

De resultaten van een nieuwe studie zouden het debat wel eens kunnen sluiten. Tijdens die studie werden alle publicaties over het onderwerp - in totaal ongeveer 80 onderzoeken - geanalyseerd en verwerkt. De auteurs besluiten daaruit dat gebruikers van haarkleurstoffen geen extra kankerrisico lopen. Dat geldt zowel voor hersentumoren als voor borstkanker, blaaskanker, bloedkankers, eierstokkanker en speekselklierkanker. Hun conclusie geldt zowel voor permanente als voor tijdelijke kleuringen.

Draag zorg voor uw geverfd haar

Zon, zout, chloor, zand en wind: ze teisteren stuk voor stuk ons haar. Ziehier enkele zomertips voor een mooie gekleurde haardos.

  • Vermijd permanenten en kleuringen tijdens de zomer, want ze verhogen de effecten van zomerweer.
  • Opgelet: geverfd haar is veel gevoeliger: het verkleurt en verdroogt gemakkelijker.
  • Draag vaak een hoed of een sjaal, vooral tussen 12 en 16 uur.
  • Spoel grondig uw haar telkens als u in het water bent geweest (neem een grote fles water mee als u niet kunt douchen).
  • Was 's avonds uw haar met een zachte shampoo.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/06/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/09/2013 - 10h10

Takkouche B. et coll., JAMA, 293 (20) : 2516-25, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Haarkleuring: welk product gebruiken? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h06

Grijze haren wegwerken, een natuurlijke tint nieuw leven inblazen of de kleur van uw haar helemaal veranderen… Daarvoor volstaat een haarkleuring. Om geen enkel risico te lopen voor uw gezondheid of voor het resultaat van de kleuring, doet u er wel g...

Haarkleuringen: zijn ze schadelijk voor de gezondheid? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h01

Steeds meer mannen en vrouwen kleuren hun haar , de ene al wat vaker dan de andere en ook op almaar jongere leeftijd. Haarkleurings producten zijn echter niet zonder gevaar . Wat is er precies van aan en zijn er ook praktische tips voor wie zijn haar...

Dof haar? Geef het zijn glans terug! Gepubliceerd op 17/11/2017 - 12h42

Waarom wordt haar dof? Haarkleuringen, te veel zon, te vaak drogen met de haardroger of gewoonweg voedingstekorten... kunnen het haar dof maken. Volg onze tips en raadgevingen om uw haar zijn glans terug te geven.

Meer artikels