PUBLICITÉ

Haarkleuring: lang niet zo onschuldig!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
-A +A

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen vrouwen die al 25 jaar of langer hun haar verven, een verhoogd risico op kanker van het type non-Hodgkin-lymfoom.

PUB

Een Amerikaanse studie bij 1.300 vrouwen zou de mysterieuze stijging kunnen verklaren van het aantal gevallen van lymfekanker. Uit die studie is namelijk gebleken dat vrouwen die al meer dan 25 jaar hun haar verven in donkere kleuren, 50 % meer kans lopen op het non-Hodgkin-lymfoom. Het gaat daarbij om producten die voor een permanente kleuring zorgen.

Gestegen prevalentie

De prevalentie van het non-Hodgkin-lymfoom is sinds halverwege de jaren 70 verdubbeld, maar de onderzoekers weten niet precies hoe dat komt. Ze vermoeden dat blootstelling aan chemische stoffen een rol speelt. De American Cancer Society schat dat in 2004 54.000 Amerikanen een non-Hodgkin-lymfoom zullen krijgen en dat 19.000 van hen eraan zullen sterven. Deze kanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Achter de term "kwaadaardig non-Hodgkin-lymfoom" gaan zeer heterogene aandoeningen schuil, zowel wat de maligne ontaarding, de morfologie van de kwaadaardige cellen als de evolutie en de prognose van de ziekte betreft. Het lymfestelsel is het geheel van lymfeklieren en lymfevaten. Die spelen een rol bij de afweer van het organisme. Immunodeficiënte personen vormen een bijzondere risicogroep voor dit soort kanker, vooral dan aids-patiënten of personen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Toch moeten we er meteen bijzeggen dat het absolute risico op een lymfoom in het algemeen zeer klein is. Vandaar dat een vrouw die haar haren verft, ondanks de verdubbeling van het risico nog altijd zeer weinig kans loopt om een lymfoom te krijgen.

Veiliger producten?

Het team van de universiteit van Yale bestudeerde 600 vrouwen met non-Hodgkin-lymfoom en vergeleek hen met 700 gezonde vrouwen. De onderzoekers ondervroegen hen over hun gewoonten inzake haarkleuring. Ze stelden geen verhoogd kankerrisico vast bij vrouwen die pas na 1980 hun haar begonnen te verven. Die vaststelling zou verband kunnen houden met het feit dat de formule van de kleuringsproducten eind jaren 70 radicaal gewijzigd werd of dat de vrouwen die ze nog niet zo lang gebruiken, zich nog in de inductie- of latentiefase bevinden. Het is een feit dat deze producten sinds ongeveer twintig jaar nagenoeg geen bekende kankerverwekkende stoffen meer bevatten; de concentratie van die stoffen verschilt naargelang het om een permanente, semi-permanente, donkere of bleke kleuring gaat. Ook al was al uit vorige studies gebleken dat er een verband bestaat tussen permanente kleuringen enerzijds en blaaskanker en non-Hodgkin-lyfmoom anderzijds, wetenschappers benadrukken dat er geen reden tot paniek is zolang er geen andere onderzoeken zijn uitgevoerd die dit bevestigen. Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00 Zheng T., American Journal of Epidemiology, Jan. 15, 2004 ; vol 159: pp 148-154.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lymfoom, een moeilijk op te sporen kanker Geüpdatet op 18/09/2007 - 00h00

Het lymfoom is een kanker van het bloed die weinig bekend is en moeilijk op te sporen. Maar iedereen kan erdoor getroffen worden, op elke leeftijd. Wat moet u weten over deze alsmaar vaker voorkomende kanker?

Wat is een lymfoom? Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Het woord lymfoom komt van lymfocyten , de naam die gegeven wordt aan de belangrijkste cellen die betrokken zijn bij het afweersysteem van het organisme. Ze circuleren in een netwerk dat men het fatische lymfsysteem noemt. Maar als de cellen afwijkin...

Meer artikels