PUBLICITÉ

A/H1N1-griep: welke zijn de behandelingen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/09/2009 - 00h00
-A +A

In afwachting van een betrouwbaar en voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk vaccin, zijn we niet verstoken van middelen om te strijden tegen de A/H1N1-griep. Het zijn dezelfde middelen die ook gebruikt worden voor de bestrijding van de seizoensgriep: paracetamol, rust en eventueel antivirale middelen.

PUB

A/H1N1-griep: waarom is een behandeling nodig?


De A/H1N1-griep breidt zich uit binnen de bevolking. Het exacte gevaar moet nog vastgesteld worden, ook al heeft een recent onderzoek uitgevoerd op dieren een aantal dingen duidelijk gemaakt. Deze nieuwe griep lijkt bijvoorbeeld besmettelijker dan de seizoensgriepen die we gewoon zijn, en ze lijkt ook pathogener (d.w.z. dat er meer kans is op verwikkelingen bij de getroffen personen). Het virus bereikte bijvoorbeeld gemakkelijker dan andere virussen de luchtpijp en de longen van de besmette dieren. Het is dus nuttig informatie in te winnen over de A/H1N1-griep, zonder evenwel in paniek te raken, vermits tot nu toe de sterftecijfers in onze contreien veel lager liggen dan wat de voorbije maanden gevreesd werd.

Hoe moet de A/H1N1-griep behandeld worden?


Onze eerste bondgenoot tegen de griep in het algemeen is het vaccin dat ervoor zorgt dat we niet ziek worden. Voor de nieuwe A/H1N1-griep, zou het vaccin bij ons beschikbaar moeten zijn in de loop van de komende weken of misschien maanden. We beschikken er dus voorlopig nog niet over. In afwachting is paracetamol het meest aanbevolen geneesmiddel voor wie ziek is. Paracetamol doet de koorts dalen, waardoor complicaties vermeden worden. Antibiotica zijn echter te vermijden… Ze zijn inderdaad enkel nuttig tegen bacteriële infecties. Er is soms een verband tussen de A/H1N1-griep en bacteriële infecties, maar deze verschijnen pas na genezing van de griep. In de beginfase zouden antibiotica geen enkel nut hebben!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/09/2009 - 00h00 CDC (Center for Diseases Control); www.influenza.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccins tegen griep: vraag en antwoord Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De A H1N1 griep is volop op gang in ons land... Maar over de gewone seizoensgriep horen we amper, hoewel ze in België toch elk jaar tussen de 1000 en 2000 slachtoffers maakt. En ook die begint nu aan haar seizoen. Vaccineren is nog altijd de beste ma...

Meer artikels