PUBLICITÉ

A/H1N1-griep: moeten we kinderen Tamiflu geven?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2009 - 00h00
-A +A

Een vorige week in het British Medical Journal gepubliceerde studie geeft aan dat de doeltreffendheid bij kinderen van antivirale middelen (Tamiflu en Relenza), gebruikt voor de behandeling de A/H1N1-griep, betwistbaar zou zijn. De doeltreffendheid van die geneesmiddelen zou niet opwegen tegen de bijwerkingen. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

PUB

Antivirale middelen tegen de griep weinig doeltreffend bij kinderen


De onlangs in het British Medical Journal gepubliceerde studie geeft een overzicht van verschillende eerdere onderzoeken en is specifiek gericht op kinderen die getroffen waren door een seizoensgriep en die behandeld werden met antivirale middelen. Het resultaat is niet lovend voor deze geneesmiddelen: volgens de gegevens verzameld door de onderzoekers, zou een iets kortere griep het enige voordeel zijn na gebruik van een antiviraal middel. De griep zou in dit geval tussen een halve en anderhalve dag minder lang duren. Er was echter geen sprake van minder complicaties of astma-aanvallen en het gebruik van antibiotica was evenmin gedaald. Deze beperkte voordelen hebben te maken met de bijwerkingen van antivirale middelen en met het risico op virusresistentie dat gepaard gaat met een te frequent gebruik van deze geneesmiddelen.

Onvolledige studie


Dit onderzoek mag geen reden zijn om te besluiten dat het gebruik van antivirale middelen gevaarlijk zou zijn voor kinderen, en dat wij bijgevolg niet over middelen zouden beschikken om ons te wapenen tegen de verwachte pandemie. Het onderzoek had alleen betrekking op kinderen die bij artsen buiten een ziekenhuis in behandeling waren, en dus niet op de kinderen die in een ziekenhuis zouden opgenomen zijn. Bovendien ging het hier om de seizoensgriep, en niet om de A/H1N1-griep. Elke griep krijgt dezelfde behandeling, hoewel de ernst van de symptomen erg kan verschillen. Men kan de conclusies van een onderzoek over de seizoensgriep dus niet zomaar overnemen en toepassen op de A/H1N1-griep. De onderzoeken waarop deze studie gebaseerd was, zouden bovendien over een beperkt aantal kinderen gaan. Toch heeft de in het British Medical Journal gepubliceerde studie de verdienste dat ze de bevolking waarschuwt dat het gebruik van Tamiflu of Relenza niet altijd heilzaam of zonder gevaar is in geval van A/H1N1-griep.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2009 - 00h00 Cel Influenza (www.influenza.be); British Medical Journal, online edition, 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
A/H1N1-griep: welke zijn de behandelingen? Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

In afwachting van een betrouwbaar en voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk vaccin, zijn we niet verstoken van middelen om te strijden tegen de A/H1N1-griep . Het zijn dezelfde middelen die ook gebruikt worden voor de bestrijding van de seizoensgr...

Astma en griep: geen beste maatjes! Gepubliceerd op 30/11/2012 - 14h30

De associatie van astma en griep komt frequent voor en veroorzaakt vaak astma-opstoten. Ongeacht hun leeftijd moeten astmapatiënten zich laten vaccineren tegen griep .

Meer artikels