PUBLICITÉ

De GSM zou een goedaardige oortumor veroorzaken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00
-A +A

Het is nu al zo'n tien jaar geleden dat de gsm zijn intrede deed op de markt. Eerst werd hij ervan beschuldigd hersentumoren te veroorzaken, vandaag verviervoudigt intensief gsm'en volgens een nieuwe studie het risico op een goedaardige oortumor…

PUB

De gsm viert "tien jaar succes". Het wordt dus stilaan mogelijk om enkele wetenschappelijke en medische hypothesen uit te testen, ook al is tien jaar natuurlijk een relatief korte periode. Volgens Zweedse onderzoekers zou de gsm tumoren van de gehoorzenuw kunnen veroorzaken. Het oor is namelijk met zijn gehoorzenuw het deel dat het meest blootstaat aan de radiofrequenties die uitgestuurd worden door gsm-toestellen.

Ze vergeleken twee onderzoeksgroepen: de ene groep bestond uit 604 vrijwillige proefpersonen, de andere uit 168 patiënten tussen 20 en 69 jaar bij wie tussen 1999 en 2002 akoestisch neuroom werd vastgesteld, een goedaardige gehoorzenuwtumor. Daaruit blijkt dat, rekening houdend met de telefoongewoonten van de proefpersonen, de meest verstokte gsm-gebruikers vier keer meer risico lopen op een oortumor aan het oor waartegen ze hun mobieltje meestal houden.

De auteurs preciseren dat de meeste patiënten aanvankelijk analoge toestellen gebruikten, maar nadien overschakelden op digitale modellen. De vastgestelde risicoverhoging is algemeen, in die zin dat er geen verschillen konden worden vastgesteld tussen beide modellen. In afwachting dat andere studies dit resultaat bevestigen, doen zeer "zware" gsm-gebruikers er wel goed aan een handenvrije kit te gebruiken om de blootstellingsgraad te verminderen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00 Lonn Stefan A. et coll., Epidemiology, 15 (6) : 653-659, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gehoortumor: opgelet voor lawaai Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h39

Een neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder...

Hantavirusinfectie: nog een plattelandsziekte Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Vorige week hebben we de reeks over de ziekte van Lyme afgesloten. Deze week bespreken we een andere ziekte die ook voorkomt in onze bossen en op het platteland, nl. een ziekte die door het Hantavirus wordt veroorzaakt.

Meer artikels