PUBLICITÉ

Gsm's en kanker: de grote ontgoocheling.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

Na 10 jaar wachten zijn de resultaten van de studie Interphone eindelijk gepubliceerd. De experts zijn er niet in geslaagd om een verband aan te tonen tussen hersentumoren en het gebruik van de gsm. Maar ze zijn er ook niet in geslaagd om te bewijzen dat mobieltjes onschadelijk zijn voor de gezondheid...

PUB

Vergroot gsm-gebruik het risico op hersentumoren?


De resultaten van de studie Interphone zijn onlangs verschenen in de International Journal of Epidemiology, precies 10 jaar nadat het onderzoek werd opgestart door het Internationaal Agentschap voor de studie van Kanker (IARC). De resultaten waren aanvankelijk beloofd voor 2004, maar ze werden keer op keer uitgesteld omdat de gegevens tegenstrijdig waren. De definitieve conclusie is vrij teleurstellend, al deden de geruchten over het gehakketak tussen de experts dat al wel vermoeden.
De studie wou de effecten onderzoeken van het gsm-gebruik op het risico op hersenkankers. Maar het onderzoek kon geen definitief uitsluitsel geven, noch in de ene, noch in de andere richting. De 12 coördinatoren van de onderzoeksgroep konden het niet met elkaar eens worden. Volgens sommigen liepen intensieve gebruikers van een gsm vergeleken met mensen die er geen of weinig gebruik van maken een verhoogd risico op glioma (zeldzame kankers van het zenuwstelsel). Dat was bijvoorbeeld de bevinding van de Franse en Zweedse onderzoekers. Maar andere onderzoekers, zoals de Britse, kwamen tot tegenovergestelde resultaten. Volgens hen zou intensief mobiel telefoneren net bescherming bieden tegen glioma.

De experts hebben uiteindelijk geen oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen hersenkanker en gsm-gebruik.
Nochtans werden kosten noch moeite gespaard. Het onderzoek werd in 13 landen* uitgevoerd - alles samen werden 14.000 mensen gevolgd - en werd gefinancierd met nationale en Europese fondsen voor een gezamenlijk bedrag van 19,2 miljoen euro. Van dat bedrag kwam 5,5 miljoen euro uit industriële hoek (de sector voor telefonie), maar om de onafhankelijkheid van de onderzoekers te waarborgen werden de fondsen beheerd door de internationale Unie tegen kanker (IUC). .

Gsm en hersenkanker: een weinig geruststellende conclusie


De conclusie is hoe dan ook weinig geruststellend. De vraag blijft of er nu al dan niet een verband is tussen mobiele telefoons en hersentumoren (gliomen), hersenvliestumoren (meningeomen), gehoorzenuwtumoren en speekselvliestumoren. Komt daarbij dat op het moment dat de studie startte het gsm-gebruik niet zo intensief was als vandaag.. Vandaag gebruiken almaar meer jongeren een gsm. Ze doen dat op almaar jongere leeftijd en almaar intensiever. Ook de toestellen zelf zijn in de afgelopen tien jaar enorm veranderd De straling van mobiele telefoons is nu minder krachtig dan vroeger. Kortom, een nieuwe studie is zeker aangewezen. Al zal het ook dan weer jaren wachten zijn op de conclusie!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00 Interphone, International Journal of Epidemiology, 18 mei 2010.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Onvruchtbaarheid bij mannen: is de gsm in het spel? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Er zou een verband kunnen bestaan tussen de verminderende vruchtbaarheid bij mannen en het almaar stijgende gebruik van de gsm . Dat is althans de voorlopige conclusie van een Amerikaans onderzoek dat vaststelde dat bij mannen die hun mobiele telefoo...

GSM: 5 veiligheidsinstructies voor kinderen Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Waarom geven wij veiligheidsinstructies? Is het gebruik van een mobiele telefoon gevaarlijk voor de gezondheid? Is een mobiele telefoon gevaarlijker voor kinderen? Wij geven u korte en duidelijke antwoorden op deze vragen over het gebruik van de gsm.

Gsm's: een reservoir van bacteriën Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

Onze gsm's zijn echte bacteriehaarden, en dat is zeker niet bedoeld als koren op de molen van de tegenstanders van het mobieltje. Deze vaststelling verhoogt de kans dat gsm's verboden worden in ziekenhuizen.

Een portable in het ziekenhuis: binnenkort toegestaan? Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Sinds een tiental jaar zijn gsm's verboden in ziekenhuizen, omdat ze kunnen interfereren met medische apparatuur. Als er zich echter geen zware incidenten meer voordoen, zou deze voorzorgsmaatregel binnenkort wel eens kunnen worden afgeschaft, temeer...

Meer artikels