PUBLICITÉ

Gsm's: een reservoir van bacteriën

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00
-A +A

Onze gsm's zijn echte bacteriehaarden, en dat is zeker niet bedoeld als koren op de molen van de tegenstanders van het mobieltje. Deze vaststelling verhoogt de kans dat gsm's verboden worden in ziekenhuizen.

PUB

Bacteriën zouden wel eens de genadeslag kunnen betekenen voor de gsm. Zo stelde een Israëlische onderzoeker die gespecialiseerd is in infectieziekten en ziekenhuisepidemiologie, op zijn afdeling heel wat gevallen van besmetting vast. Hij formuleerde de hypothese dat ze mogelijk veroorzaakt werden door de mobiele telefoons van het personeel, en spoorde één van de bacteriën op die het meest voorkomen in de instellingen van zijn land (Acinetobacter baumanii). Hij liet ook monsters nemen van de handen en hoorns van meer dan 70 artsen en 53 verpleegsters. Uiteindelijk bleken 12 % van de telefoons en 24 % van de handen besmet.

Momenteel is er niet meteen gevaar voor de volksgezondheid. Toch is de bedreiging in de ziekenhuizen wel degelijk reëel, vooral dan op de spoedgevallendiensten, gezien het aanzienlijke risico op besmetting van verzwakte patiënten. Dat heel wat stammen resistent zijn geworden tegen de meeste beschikbare antibiotica, verhoogt dat risico nog. Het is dan ook nutteloos om je handen te wassen als je de bacteriën vrijuit op je gsm laat woekeren! Opgelet ook voor handenvrije kits, want de oortelefoons krioelen van microscopische beestjes. Vervang uw oortelefoon regelmatig en leen hem niet uit.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00 Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapie, 17 september 2003, Chicago, Verenigde Staten, voordracht van dr. Abraham Borer.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Draagbare telefoons: de polemiek laait weer op... Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

De polemiek over de gezondheidsrisico's van draagbare telefoons laait weer op. Zweedse vorsers stellen dat analoge gsm's van de eerste generatie de kans op een hersentumor verdubbelen.

Psoriasis: een courante, maar miskende huidziekte Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Onlangs werden in België twee peilingen uitgevoerd waaruit blijkt dat psoriasis de levenskwaliteit van de patiënten zwaar aantast. Ze krijgen vaak af te rekenen met nieuwsgierigheid en wantrouwen, en voelen zich even vaak beschaamd, vernederd en afge...

Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogf...

Meer artikels