PUBLICITÉ

Gsm's: 10 tips om veilig te telefoneren

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2015 - 15h00
-A +A

Er zijn nu bewijzen dat intensief telefoneren met een gsm schadelijk is voor de gezondheid. Toch hebben Franse oncologen onlangs een oproep gedaan aan de bevolking om voorzichtig om te springen met gsm's. Ze vinden het risico te groot om het gewoon te negeren. Hieronder vindt u enkele eenvoudige regels die u kunnen helpen om zonder gevaar te bellen.

PUB

10 adviezen om de stralingen van gsm's te vermijden

Zolang er geen definitieve zekerheid over mogelijke risico's bestaat, is het dus raadzaam om verstandig om te springen met gsm's en de 10 onderstaande adviezen te volgen:

1. Laat kinderen jongen dan 12 jaar geen gsm gebruiken, behalve in noodgevallen. Hun organen zijn nog in volle ontwikkeling en zijn gevoeliger voor elektromagnetische golven. Jammer genoeg bezit op dit moment al 18% van de scholieren een gsm!
2. Houd uw gsm bij het bellen minstens een meter van uw lichaam verwijderd (de amplitude van het veld daalt met factor 4 op 10 cm afstand en met factor 50 op een meter afstand). Stel uw gsm daarom op een grotere geluidsterkte in, gebruik de kit voor handenvrij bellen of het Bluetooth oortje (houd het overdag dan wel niet permanent in uw oor).
3. Houd minstens een meter afstand van iemand die aan het bellen is en probeer uw gsm niet te gebruiken in plaatsen zoals de metro, de trein of de bus. Zo stelt u de mensen rondom u niet bloot aan de stralen.
4. Draag uw gsm nooit op uw lichaam, ook niet overdag, en laat hem 's nachts niet naast u liggen.
5. Als u uw gsm toch op het lichaam moet dragen, zorg er dan voor dat het klavier met de voorkant tegen uw lichaam aan zit en houd de kant met de antenne (de maximale kracht van het veld) van uw lichaam weg.
6. Houd het gesprek zo kort mogelijk, hooguit enkele minuten (de biologische effecten zijn rechtstreeks gelieerd aan de duur van de blootstelling) en probeer het gesprek met een vaste telefoon met draad voort te zetten, niet met een toestel zonder draad. De technologie ervan is immers verwant met die van de gsm's.
7. Wissel bij het telefoneren regelmatig van kant en wacht tot uw correspondent opneemt om het toestel naar uw oor te brengen.
8. Gebruik uw gsm beter niet als het signaal zwak is of als u zich snel verplaatst met een auto of trein.
9. Sms liever dan te bellen, zo bent u minder lang aan de straling blootgesteld en bevindt uw gsm zich minder lang in de buurt van uw lichaam.
10. Kies een toestel met een zo laag mogelijke SAR (specific absorption rate - de sterke van de door het lichaam opgenomen elektromagnetische energie). Vraag informatie bij uw operator zodat u kunt vergelijken.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/12/2015 - 15h00

De Franse zondagskrant 'Le Journal du Dimanche', 15 juni 2008. David Servan-Schreiber, professor psychiatrie aan de universiteit van Pittsburgh en auteur van 2 bestsellers: " Uw brein als medicijn " (uitgeverij Kosmos) en " Antikanker " (verschijnt medio 2008, eveneens bij uitgeverij Kosmos).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ