PUBLICITÉ

GSM: 5 veiligheidsinstructies voor kinderen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/01/2008 - 00h00
-A +A

Waarom geven wij veiligheidsinstructies? Is het gebruik van een mobiele telefoon gevaarlijk voor de gezondheid? Is een mobiele telefoon gevaarlijker voor kinderen? Wij geven u korte en duidelijke antwoorden op deze vragen over het gebruik van de gsm.

PUB

Is een mobiele telefoon gevaarlijk voor de gezondheid?

Het intensieve gebruik van een gsm is een recent verschijnsel. Daarom beschikken wij nog niet over voldoende gegevens om de eventuele negatieve gevolgen te onderzoeken. Wij weten wel dat al wat blootstaat aan elektromagnetische straling negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De resultaten van verschillende studies hebben al gesuggereerd dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker verhoogt. Onlangs, in december 2007, heeft een Israëlisch onderzoeksteam geconcludeerd dat regelmatige gsm-gebruikers (meer dan 22 uur per maand) die hun mobiele telefoon altijd tegen hetzelfde oor gedrukt houden, een verhoogd risico lopen om een tumor te ontwikkelen in de oorspeekselklier, en dat in vergelijking met de mensen die zelden gebruikmaken van een gsm. Al bij al, beschikken wij nog steeds over onvoldoende bewijzen om met zekerheid te verklaren dat een mobiele telefoon gevaarlijk is voor de gezondheid.

Is het gebruik van een gsm gevaarlijker voor kinderen dan voor volwassenen?

Het antwoord op deze tweede vraag is nog gebaseerd op een veronderstelling: "indien er sprake zou zijn van gezondheidsrisico's, zouden kinderen gevoeliger kunnen zijn voor de elektromagnetische golven, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is."

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/01/2008 - 00h00 Perscommuniqué van het Franse ministerie van Volksgezondheid, 2 januari 2007; Sadetzki S. et coll., Am. J. Epidemiol, Versnelde online-editie, 6 december 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mobiele telefoons: de twijfels blijven Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Er wordt onderzocht, geverifieerd, getest en nog eens onderzocht, maar toch kunnen wetenschappers niet met zekerheid aantonen dat de mobiele telefoon gevaarlijk is voor de gezondheid en ook niet dat het toestel verantwoordelijk zou zijn voor het toeg...

Gsm-straling: is de gezondheid in gevaar? Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Is gsm-straling nu gevaarlijk of niet? Wat dit betreft, blijven heel wat vragen nog steeds onbeantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de reële risico's van gsm-straling voor onze gezondheid? We kunnen maar beter voorzichtig blijven: beter voorkomen d...

Gsm's en kanker: de grote ontgoocheling. Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Na 10 jaar wachten zijn de resultaten van de studie Interphone eindelijk gepubliceerd. De experts zijn er niet in geslaagd om een verband aan te tonen tussen hersentumoren en het gebruik van de gsm . Maar ze zijn er ook niet in geslaagd om te bewijze...

Gsm's: een reservoir van bacteriën Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

Onze gsm's zijn echte bacteriehaarden, en dat is zeker niet bedoeld als koren op de molen van de tegenstanders van het mobieltje. Deze vaststelling verhoogt de kans dat gsm's verboden worden in ziekenhuizen.

Meer artikels