PUBLICITÉ

Grote klis

Gepubliceerd door expert in fytotherapie op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

Grote klis  (Arctium lappa) wordt gebruikt om de huid  te zuiveren en om acne te behandelen. De plant geldt als een efficiënt middel om huidziektes te bestrijden.

PUB

Grote klis, een kleefplant

Grote klis is een heel bestendige plant en komt veel voor op braakliggende terreinen. Ze kan er tot twee meter hoog groeien. De meeste mensen kennen de plant van de nootvormige vruchten waarmee kinderen elkaar graag ‘bekogelen’. De vruchten zitten namelijk vol haakjes en blijven daardoor makkelijk hangen in de kleren of in de vacht van dieren. Op die manier kan de plant haar zaad verspreiden.

In de fytotherapie worden vooral de wortels van grote klis gebruikt. Die groeien loodrecht de grond in, tot wel een meter diep. Maar ook de bladeren kunnen worden gebruikt voor brijomslagen of papjes. De Japanse benaming voor grote klis is gobo. Japanners verwerken de wortels in salades.

Goed voor de vette huid

De wortel van grote klis wordt al heel lang in de traditionele geneeswijze gebruikt om huidaandoeningen te genezen. Het verhaal gaat zelfs dat Henry III, die aan een ernstige huidziekte leed - mogelijk syfilis - dankzij grote klis genas. De wortel wordt vooral aanbevolen om een vette huid te reinigen en acne te bestrijden.

Ook in de behandeling van eczeem, psoriasis en furunculose (steenpuisten) zou de plant goede resultaten geven. Het Europees Geneesmiddelenagentschap erkent het traditionele gebruik van grote klis voor huidaandoeningen, met name aandoeningen die te wijten zijn aan een overdadige talgproductie zoals acne (1). De wortel van grote klis bevat naast inuline ook polyacetylenen, een stof met een antibacteriële werking.

De wortel van grote klis wordt ook wel een “huiddrainer” genoemd, omdat hij de afvoer van afvalstoffen door de huid (via de talgklieren) stimuleert en het lichaam zo gezuiverd wordt. Grotekliswortel is ook vochtafdrijvend. De plant wordt soms gebruikt bij reuma en jicht. Het inulinegehalte van grote klis zou het traditionele gebruik kunnen verklaren in de behandeling van diabetes.

Gepubliceerd door expert in fytotherapie op 21/08/2015 - 12h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twaalf tips en recepten om acne tegen te gaan Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Acne komt voor bij een groot deel van de bevolking, op bijna elke leeftijd en ongeacht het huidtype. De aandoening is heel hinderlijk omdat vooral het gezicht wordt aangetast. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. We bespreken tien mo...

Welke planten helpen tegen acne? Geüpdatet op 03/06/2013 - 14h12

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De puistjes en zwarte puntjes zijn onesthetisch en kunnen psychisch zwaar wegen. Daarom is het belangrijk dat u ermee naar de dokter gaat voor een aangepaste behande...

Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Acné, hygiëne en cosmetica Gepubliceerd op 01/06/2017 - 17h17

Het is zeer belangrijk om uw huid regelmatig grondig te reinigen, om alle externe onzuiverheden te elimineren. Bij acné stelt water geen enkel probleem, maar is de keuze van de zeep of de reinigingsgel daarentegen essentieel. Sommige zepen of gels ir...

Meer artikels