PUBLICITÉ

Groenten en zetmeelhoudende producten: de pijlers van een mooi figuur?

Geüpdatet door Paule Neyrat op 19/11/2012 - 16h33
-A +A

Groenten en zetmeelhoudende producten zijn een vaste bron van vezels en bevorderen het verzadigingsgevoel.

Maar deze levensmiddelen hebben nog andere voordelen voor wie een mooi figuur wil krijgen.

PUB

Groenten als hongerstiller

Waaruit bestaan groenten?

Groenten bevatten vooral water (75 tot 95%, soms zelfs meer). Het record ligt (met 96%) bij de komkommer, op de voet gevolgd door courgettes (94,5%), kropsla, tomaten, radijzen en andijvie (94%).

Erwtjes en aardappelen bevatten het minst water, met respectievelijk 74 en 77%.  Al is dat nog altijd heel wat.

Water bevat geen calorieën. Groenten zijn dus logisch gezien caloriearm, te meer omdat ze ook geen vetten en maar heel weinig koolhydraten bevatten.

Ook vezels - en die zitten dus massaal in groenten - bevatten net als water geen calorieën. Ze bestaan uit cellulose en hemicellulose. In de maag en later ook in de darmen zuigen die vezels zich vol water en vormen ze zo een soort ballast die het volume voedsel doet stijgen.

Als u de maaltijd start met een slaatje of een groentesoep (maak hem goed dik, geen heldere soep dus), is een goed deel van uw maag al gevuld. Uw eetlust zal op slag veel kleiner zijn en het verzadigingsgevoel zal al langzaam op gang komen.

 

Zetmeelhoudende producten geven een verzadigd gevoel

Waaruit bestaan zetmeelhoudende producten?

Vooral uit complexe koolhydraten. Deze zogenaamde trage suikers leveren de glucose die u van energie voorziet en zijn dus onmisbaar. De helft van uw dagelijkse calorieopname moet van dit soort producten komen. Zetmeelhoudende waren zorgen ervoor dat u geen appelflauwte krijgt bij een lichte hypoglykemie (te weinig glucose in uw bloed) en dat u ook niet de daarmee gepaard gaande hongeraanvallen krijgt die u tussen de maaltijden doen eten. Die tussendoortjes zijn een belangrijke oorzaak van gewichtstoename.

Net als groenten bevatten zetmeelhoudende producten (brood, pasta, rijst, maïs, quinoa, aardappelen, gedroogde bonen) geen vetten, maar wel een beetje eiwitten. De calorieopname blijft bij dit soort producten dus bescheiden.

Ook vezels zitten er overvloedig in. En ze hebben dezelfde werking als de vezels in groenten.

Door die combinatie koolhydraten / vezels zijn zetmeelhoudende producten ideaal om het verzadigingsgevoel op te wekken en hongeraanvallen tegen te gaan.

 

De beste combinatie koolhydraten / vezels zit natuurlijk in volkoren brood. Dat bevat meer vezels dan wit brood.

Als u bij het ontbijt dus brood eet (liever dan een brij van industriële muesli) en ook bij de andere maaltijden genoeg brood eet (en/of pasta, rijst, aardappelen enz.), bent u goed op weg om af te slanken. Het zal u vooral ook een niet te evenaren darmcomfort verschaffen.

Initialement publié par Paule Neyrat le 19/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat le 19/11/2012 - 16h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soep is gezond Gepubliceerd op 23/09/2015 - 12h01

Soep verdient meer dan ooit een vaste plaats op ons menu. Soep drinken is een eenvoudig, maar doeltreffend gebaar. Herfst is een ideale kans om dit gerecht in de schijnwerpers te zetten en de voordelen ervan voor onze gezondheid nog eens op een rijtj...

Wat moet ik eten om goed oud te worden? Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h38

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op o...

Pompoen: een sprookje... ook op ons bord! Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h41

Binnenkort is het Halloween en kunnen we weer eens verdwalen in de wereld waarin de pompoen koning is. Maar deze groente van de familie van komkommerachtigen heeft meer dan alleen maar een symbolische betekenis. Het is ook een voedingsmiddel vol goed...

Meer artikels