PUBLICITÉ

Groene thee, een wapen tegen kanker

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2013 - 10h12
-A +A

Onze voeding kan ons helpen om ons te beschermen tegen kanker. Om daarin te slagen, is groene thee een van de belangrijkste troeven van ons arsenaal. Op voorwaarde natuurlijk dat u hem kunt uitkiezen en klaarmaken.

Wij bieden u een aantal tips om maximaal te kunnen genieten van zijn kankerbestrijdende eigenschappen.

PUB

Catechines: de kankerbestrijdende bestanddelen van groene thee

In de kankerbestrijdende voeding neemt groene thee een zeer belangrijke plaats in. Het is inderdaad in groene thee dat men de meeste antikanker-moleculen aantreft. Deze antikanker-moleculen zijn in dit geval catechines (familie van de flavonoïden), die één derde van het gewicht van de theeblaadjes vertegenwoordigen!

De catechines hebben de eigenschap dat zij in staat zijn zich te verzetten tegen talrijke manieren die door de kankercellen gebruikt worden om zich te ontwikkelen. De interessantste en meest voorkomende catechine is de EGCG (epigallocatechine-gallaat), die als het ware in staat is om de tumoren te doen stikken.

Wanneer kankercellen zich vermenigvuldigen om een kleine tumor te vormen, moeten zij daarbij ook een netwerk van bloedvaatjes ontwikkelen om zichzelf te bevoorraden en om zich te kunnen vermenigvuldigen. Dit is wat men angiogenese noemt. De EGCG is in staat om de angiogenese te verhinderen, dit is dus de vorming van een bloedvatenstelsel dat noodzakelijk is voor de ontwikkeling en de groei van elke tumor.

Welke thee kiezen tegen kanker?

  • Groene thee, omdat deze veel rijker is aan catechines dan zwarte thee. Zwarte thee ondergaat een gistingsproces waarbij een deel van de catechines omgezet wordt in andere flavonoïden.
  • Kies ofwel groene thee die zo rijk mogelijk is aan EGCG, ofwel Japanse groene thee.
  • Geef de voorkeur aan thee van blaadjes en niet in zakjes. Deze zijn vaak gevuld met restjes van de oogst (gebroken blaadjes).

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 08/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/12/2013 - 10h12

"Cuisiner avec les aliments contre le cancer" (Koken met kankerbestrijdende voedingsmiddelen), Dr. Béliveau en Dr. Gingras, uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De weldaden van groene thee Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

In Azië wordt groene thee al duizenden jaren gedronken voor zijn geneeskrachtige werking. Groene thee wordt bij ons echter eerder als een drank beschouwd. Dankzij de resultaten van sommige studies, zouden ook bij ons de weldaden van groene thee meer...

Stress? Drink groene thee! Gepubliceerd op 09/12/2013 - 10h09

Groene thee heeft er weer een weldoende eigenschap bij: hij helpt stress voorkomen. Daaraan zijn wel twee voorwaarden verbonden: 1) groene thee drinken, en geen zwarte thee en 2) dagelijks 5 kopjes drinken.

Groene thee, ook een remedie tegen overgewicht? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 10h38

Voor wie op zoek is naar een slanke(re) lijn, is groene thee een veelbelovend ingrediënt. Door groene thee te gebruiken, kunt u de risico's van ziekten, die vaak gepaard gaan met overtollig gewicht, beperken.

Wordt groene thee uw drankje deze zomer? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Aan groene thee worden talrijke weldaden toegeschreven. Hij zou afslankende eigenschappen hebben, goed zijn tegen kanker, een goed middel zijn om de huid te beschermen... Kortom, groene thee heeft alles om de mensen te bekoren! Laat u verleiden en ge...

Meer artikels