PUBLICITÉ

Groene ruimten zijn goed voor uw gezondheid!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014 - 11h07
-A +A

Groene ruimten goed zijn voor de fysieke en psychologische gezondheid.

Verheug u als u op minder dan één kilometer van een park of bos woont... maak er gebruik van!

PUB

Groene ruimten verlagen de frequentie van talrijke ziekten

In een in Nederland uitgevoerd onderzoek, bij 15 van de 24 bestudeerde ziekten, was de frequentie lager bij mensen die in de meest groene omgevingen wonen. Bij mensen die op maximum 1 km van een park of andere groene zone wonen, was het effect nog gunstiger.

De mentale gezondheid is het meest gevoelig voor de nabijheid van een groene ruimte. Angststoornissen verminderen bijvoorbeeld met een derde bij mensen die in een groene omgeving wonen. Bij depressies bedraagt de vermindering ongeveer een vijfde.

Wat de fysieke gezondheid betreft, zijn het vooral de ademhalingsaandoeningen die het meeste voordeel halen uit groene ruimten: astma, chronisch obstructieve longziekte en bovenste luchtweginfecties komen minder voor in de nabijheid van groene zones. Wat cardiovasculaire ziekten, diabetes en kanker betreft, was het verschil uiterst beperkt.
De onderzoekers hebben ook iets opmerkelijks ontdekt: in de dichtstbevolkte gebieden, de grote steden dus, is het effect van groene ruimten minder uitgesproken. De auteurs van het onderzoek menen dat dit fenomeen te verklaren is door het feit dat parken in de steden vaak - al dan niet terecht - aangevoeld worden als ongure plekken.

Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat de nabijheid van een park of een bos het risico op obesitas bij kinderen verkleint. Het is een unieke kans om vaker met ze naar buiten te gaan dan ze voor de televisie te zetten (de tijd die kinderen voor de televisie doorbrengen wordt trouwens korter naarmate de groene omgeving dichter bij huis ligt!)

Uit dezelfde studie blijkt dan weer dat stadsparken het risico op astma doen stijgen, terwijl dat niet het geval is met bossen. De oorzaak is waarschijnlijk dat de planten in parken meer allergenen bevatten dan die in de "echte" natuur.

Wat doen we met natuurgebieden?

Uit dit onderzoek, kunnen we leren dat wie denkt aan verhuizen, zich best eens buigt over de aanwezigheid van groene ruimten in de onmiddellijke omgeving. Laat u echter niet ontmoedigen als er geen parken zijn in uw buurt!

De reden waarom ze, volgens wetenschappers, goed zijn voor de gezondheid, is dat ze het beoefenen van fysieke activiteiten vergemakkelijken, vooral in de openlucht. Maak gebruik van een weekend, een vrije avond of de vakantie om op zoek te gaan naar natuurgebieden en om te bewegen!
En tot slot: als u het geluk hebt in de buurt van een groene ruimte te wonen, geniet er dan volop van. Om te wandelen, te lopen, te ademen... kunt u niets beters vinden.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2014 - 11h07

Maas, J., Journal of Epidemiology and Community Health, 2009. Dadvand P. et al., Environ. Health Perspect., 2014 ; 122 : 1329-1335, DOI:10.1289/ehp.1308038.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Sport en ozon, een goede cocktail voor astma Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in ver...

Meer artikels