PUBLICITÉ

Griepvaccin: twee vliegen in één klap!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 23/02/2002 - 00h00
-A +A

Het griepvaccin wordt aangeraden bij bejaarden, maar zou ook beschermen tegen beroerte (cerebrovasculair accident). Die vaststelling zou personen van 60 tot 75 jaar ertoe moeten aanzetten zich regelmatig te laten vaccineren.

PUB

Griep is geen onschuldige aandoening. Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door plotse koorts (meer dan 39°C), spierpijn en ademhalingssymptomen. De patiënt voelt zich zeer zwak en bij personen met een wankele gezondheid zoals bejaarden en personen met een chronische ziekte kan griep zelfs fataal zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) worden jaarlijks 100 miljoen mensen in het noordelijk halfrond getroffen door griep.

Het vaccin: de enige mogelijke preventie van griep... en van beroerte?

Griep kan doeltreffend worden behandeld met geneesmiddelen die specifiek inwerken op het griepvirus, maar deze moeten dan snel worden voorgeschreven en in feite worden ze niet veel gebruikt. Antibiotica daarentegen doen niets bij griep, hoewel ze in die indicatie zeer vaak worden voorgeschreven. Meestal zal de arts zich dan ook beperken tot een verlichting van de symptomen in afwachting dat het virus zijn levenscyclus doorlopen heeft (8 tot 10 dagen). De beste oplossing is dan ook preventie door middel van het vaccin. Het vaccin is doorgaans doeltreffend en beschermt goed tegen het virus. Maar volgens een recente studie die in de Dienst Neurologie van het Hôpital Bichat in Parijs werd uitgevoerd, zou het virus ook beschermen tegen hersenberoerte.

Het risico op CVA daalt met 40% bij personen van 60 tot 75 jaar die tegen griep werden gevaccineerd.

90 personen ouder dan 60 jaar die in de winter van 1999 en 2000 in het ziekenhuis werden opgenomen wegens een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA), werden vergeleken met andere patiënten zonder beroerte. Daarbij is gebleken dat de personen die de laatste 5 jaar jaarlijks werden gevaccineerd, 40% minder kans liepen om een beroerte te krijgen. Bij personen ouder dan 75 jaar blijkt het effect echter minder groot te zijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 23/02/2002 - 00h00 Lavalee, Stroke 2002, 33: 513.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Meer artikels