PUBLICITÉ

Griep? U kunt er iets aan doen, maar dan wel snel reageren!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/01/2008 - 00h00
-A +A

De beste manier om je tegen de griep te beschermen is je laten inenten. Voor wie dit niet doet, bestaan er antivirale middelen die de duur van de ziekte verkorten en de symptomen verzachten. Maar die middeltjes moeten wel stipt volgens het boekje genomen worden. Een woordje uitleg.

PUB

U hebt vast al gehoord van het bekendste van alle geneesmiddelen tegen griep: Tamiflu. U weet wel, dat middel waar zo'n groot tekort aan was toen er algemeen gevreesd werd voor de vogelgriep. Het middel helpt ook ter bestrijding van de gewone griep, net als andere antivirale concurrenten.

Preventieve inenting tegen griep

De preventie van griep berust voornamelijk op de vaccinatie tegen het griepvirus.
De samenstelling wordt elk jaar aangepast in functie van de circulerende stammen. Vandaar ook dat men zich elk jaar opnieuw moet laten inenten.
De vaccinatie moet gebeuren vooraleer de eerste gevallen van griep optreden, want het duurt twee weken voor u ook effectief immuun bent. Eenmaal na 31 december is het trouwens alsmaar moeilijker om er bij de apotheker nog te vinden.

Binnen 48 uur te nemen!

Voor wie zich niet heeft ingeënt, bestaat er toch nog een alternatief: het innemen van een antiviraal geneesmiddel. Dit soort middelen verhinderen dat het virus zich vermeerdert, als u besmet raakt met het griepvirus. Ze verkorten de duur van de ziekte tot anderhalve dag en verzachten ook de symptomen, vooral bij kinderen en mensen met een verlaagde weerstand. Het effect op de complicaties en het sterftecijfer (elk jaar sterven in België ongeveer 1500 mensen aan de gevolgen van griep) is volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie evenwel niet bewezen. Deze geneesmiddelen zijn bedoeld voor mensen die de bekende symptomen van griep vertonen, en dat in de periode waarin het virus circuleert. Maar om doeltreffend te zijn moeten ze zo vroeg mogelijk worden genomen, dwz. 24 uur na het verschijnen van de eerste symptomen (en ten laatste 48 uur). Deze symptomen treden altijd plotseling op en zijn vrij goed te herkennen: hoge koorts, hoofdpijn, algemene slapte, hoesten, lopende neus. Bij jonge kinderen daarentegen kunnen de tekenen misleidend zijn: slaperigheid, maag- en darmproblemen, enz.
Het middel is oraal in te nemen, gedurende verschillende dagen (één tablet per dag gedurende tien dagen). Het is ook preventief aangewezen bij mensen die in contact zijn geweest met iemand die met het virus besmet was.

Deze antivirale middelen kunnen in zeldzame gevallen leiden tot maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree, buikpijn) bij het begin van de therapie en worden bij voorkeur bij de maaltijd ingenomen. Hoe gaat u het best te werk? Als u plots de typische symptomen van griep vaststelt, ga dan zo snel mogelijk langs bij uw arts. Hij zal u het middel voorschrijven dat het meest geschikt is voor u.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/01/2008 - 00h00 Impact Médecine, 8 november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

De griep staat voor de deur : Behandelingen in vraag... Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Enkele jaren geleden bestond er geen enkele behandeling tegen griep. In het beste geval kon men de pijn verlichten en de koorts verlagen. Er bestaan nieuwe geneesmiddelen die het virus bestrijden, maar deze blijven duur en kunnen vaccinatie niet verv...

Griep: beter voorkomen... Geüpdatet op 04/11/2003 - 00h00

Antivirale middelen kunnen vaccinatie NIET vervangen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het griepvirus te bestrijden bij grieppatiënten of mensen die een preventieve behandeling willen.

Meer artikels