PUBLICITÉ

Griep: tot volgend jaar!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

De griepepidemie is op de terugweg, maar we mogen ons aan het ergste verwachten in de nabije toekomst.

PUB

De griepepidemie heeft vorige week blijkbaar een piek bereikt: de statistische curve gaat momenteel in dalende lijn. Volgens Dr. Fernande Yane, verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur, zal de epidemie begin maart haar laagste niveau bereiken. Er zullen hier en daar nog enkele mensen besmet worden, maar het ergste is achter de rug.

Varken + kip = gevaar!

Maar er heerst nu weer griep bij vogels en met name bij kippen. Deze griep heeft in 1997 18 personen besmet, van wie er 6 overleden zijn. Vogelgriep kan echter niet worden overgedragen van mens tot mens en houdt dus een zeer laag risico in voor de mens. Het vogelvirus verschilt immers sterk van het humane virus.Maar toch is er gevaar... varkens en kippen leven dicht bij elkaar en niet zelden dragen ze virussen op elkaar over. De mens is echter wel gevoelig voor griepvirussen die varkens besmetten en omgekeerd. Als een varken besmet wordt met vogelgriep en humane griep, zou het een heel nieuw virus kunnen "fabriceren" dat bij de mens niet bekend is, en het zou dat virus op de mens kunnen overdragen. "Dat zou kunnen leiden tot een nieuwe pandemie (een epidemie die zich verspreidt over de hele aardbol) van griep. Het laatste virus van dat type is in 1968 opgedoken en we verwachten nu een nieuw virus", legt Dr. Yane uit. Wereldwijd leven de gezondheidsautoriteiten op voet van oorlog.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 naar een gesprek met Dr. Fernande Yane.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vogelgriepvirus: het risico op mutaties neemt toe Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Er doken nieuwe gevallen van vogelgriep bij de mens op in Turkije. Dat doet sommige mensen denken dat het gevaar op een pandemie toeneemt omdat het virus dichter bij Europa komt, maar het risico neemt toe omdat er naast het vogelgriepvirus ook het me...

Wat weet u over de A-griep? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

De epidemie van de Mexicaanse varkensgriep (H1N1), die werd omgedoopt tot de A-griep, blijkt minder kwaadaardig dan gevreesd. Maar in feite, wat weet u over deze griep?

Griep, ook bij vogels... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Alle indicatoren van griep bij de mens hebben in België en Europa de epidemische drempel overschreden. We vernemen dat de Nederlanders nu ook te kampen krijgen met griep bij vogels (vogelpest).

Meer artikels