PUBLICITÉ

Griep, ook bij vogels...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/03/2003 - 00h00
-A +A

Alle indicatoren van griep bij de mens hebben in België en Europa de epidemische drempel overschreden. We vernemen dat de Nederlanders nu ook te kampen krijgen met griep bij vogels (vogelpest).

PUB

Vogelpest wordt veroorzaakt door een virus en zou volgens het Federaal Voedselagentschap niet gevaarlijk zijn voor de mens. Het virus is echter uiterst besmettelijk voor vogels.De Nederlandse Overheid is begonnen met de systematische slachting van het getroffen pluimvee tot 1 km buiten de kwekerijen. Maar het schijnt helaas reeds te laat te zijn. En aangezien de afstand tot de Belgische grens minder dan 100 km bedraagt, is er ook een risico voor onze pluimveekwekerijen.

Ongevaarlijk voor de mens?

Het Federaal Voedselagentschap stelt ons gerust. "Vogelpest of Influenza avium wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Bij die dieren evolueert de ziekte snel, ze is duidelijk te zien en loopt fataal af. Het gevogelte kan worden besmet door rechtstreeks contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals uitwerpselen of transportbakken. Ook kan onrechtstreekse besmetting via de lucht plaatsvinden. Wilde watervogels zijn vaak drager van het virus zonder zichtbaar ziek te zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat de besmetting onopgemerkt voorbijgaat."

Chinees syndroom

De consumptie van besmet vlees, eieren of afgeleide producten houdt volgens het Agentschap geen gevaar in. Maar enkele weken geleden werd in Hong Kong een 9-jarig kind aangetast door een vogelvirus. Volgens de eerste onderzoeken zou het kind de ziekte hebben opgelopen 1 maand na een bezoek aan Zuid-China. Meerdere gezinsleden hebben nadien gelijkaardige symptomen vertoond, en de vader en de zus van het kind zijn nadien overleden. De toestand van de jongen is volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten stabiel. In 1997 werden 18 mensen door dezelfde infectie getroffen, van wie er 6 zijn gestorven.Die gevallen moeten echter worden onderscheiden van de vogelpest die we in Europa kennen. Het virus dat momenteel circuleert in de Vallei van Gelderen (Nederland) houdt geen risico in voor de mens. Er bestaan trouwens meer dan 100 varianten van het vogelpestvirus. De mens zou enkel kunnen worden besmet door de types H5 en H9. Het virus dat in de Vallei van Gelderen circuleert is het H7-virus. Het virus in Hong Kong was van het type H5.

Alle pluimveekwekerijen worden gecontroleerd. Verzameling en verplaatsing van gevogelte zijn op het Belgische grondgebied verboden. De kwekers zelf worden verzocht geen bezoek te brengen aan andere kwekerijen.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/03/2003 - 00h00 Mededeling van het Federaal Voedselagentschap http://www.favv.fgov.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vogelpest: waar gaan we naartoe? Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Op 6 februari is de balans ronduit alarmerend: de vogelpest (ook wel vogelgriep genoemd) heeft in Azië achttien dodelijke slachtoffers gemaakt (dertien in Vietnam, vijf in Thailand), en miljoenen kippen zijn ondertussen geslacht.

Meer artikels