PUBLICITÉ

Griep: Nieuws van het front

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Het griepvirus heeft ons met de feestdagen vrij goed met rust gelaten, maar daar blijkt nu verandering in te komen. We staan wellicht aan de vooravond van een epidemie veroorzaakt door een zeer virulente kiem: het H3-virus. En we kunnen er helaas niet veel tegen beginnen.

PUB

Het griepvirus heeft ons met de feestdagen vrij goed met rust gelaten, maar daar blijkt nu verandering in te komen. We staan wellicht aan de vooravond van een epidemie veroorzaakt door een zeer virulente kiem: het H3-virus. En we kunnen er helaas niet veel tegen beginnen.

Voorkomen en daarna genezen

Als u gevaccineerd bent, zal u de ziekte waarschijnlijk niet krijgen. Het circulerend virus bevindt zich immers in het vaccin; u bent dus door het vaccin beschermd. U bent echter niet volledig beschermd:

  • het zou kunnen dat een ander virus dan de virussen waartegen u bent gevaccineerd, u ziek maakt;
  • het vaccin is misschien niet doeltreffend genoeg om u volledig te beschermen.
Maar er is geen reden om te panikeren. Als mensen die gevaccineerd zijn, toch ziek worden, zullen ze statistisch gezien minder ziek zijn dan niet-gevaccineerde personen.Als u niet gevaccineerd bent, kan u ook niet veel doen. U kan zich nog vlug laten vaccineren, maar het vaccin begint pas na enkele dagen te werken. Vermijd dus in de mate van het mogelijke contact met zieke mensen.Maar er is goed nieuws voor iedereen. Er bestaan nu efficiënte geneesmiddelen tegen griep. Deze moeten echter door een arts worden voorgeschreven en moeten zo snel mogelijk na het begin van de symptomen worden toegediend.Als u reeds ziek bent, moet u trachten een surinfectie te voorkomen en ook moet u ervoor zorgen dat u geen andere personen besmet. Vermijd dus contacten, blijf in bed en roep uw huisarts.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid - Louis Pasteur
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Polio uitgeroeid, of toch niet?... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

VacciWEB: beter voorkomen dan genezen Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Uw vaccinatieboekje is niet alleen belangrijk voor uzelf, al bent u het die de prik moet krijgen! Wie zich laat vaccineren, neemt zijn verantwoordelijkheid op om zichzelf en de anderen te beschermen, en helpt mee om een ziekte uit te roeien. Vooral a...

Vogelpest: waar gaan we naartoe? Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Op 6 februari is de balans ronduit alarmerend: de vogelpest (ook wel vogelgriep genoemd) heeft in Azië achttien dodelijke slachtoffers gemaakt (dertien in Vietnam, vijf in Thailand), en miljoenen kippen zijn ondertussen geslacht.

Meer artikels