PUBLICITÉ

Griep: het verzorgend personeel wordt met de vinger gewezen als 'serial killer'

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Professor Bruno Lina, viroloog in de Hospices civils in Lyon en hoofd van het nationaal referentiecentrum voor griep, bestempelt de 85 % gezondheidswerkers die zich niet laten inenten tegen griep, als 'serial killers'.

PUB

Slechts 15 % van het verzorgend personeel zou zich laten inenten tegen het griepvirus. Gevolg: ze brengen het virus binnen in de verzorgingsinstellingen en kunnen er epidemieën veroorzaken. Waarom staan gezondheidswerkers zo afkerig tegen deze preventiemaatregel? Ze vergeten zich te laten inenten, vinden het een te grote beslommering om dat elk jaar te doen of gaan ervan uit dat ze minder risico lopen. Ten onrechte, want ze lopen evenveel risico als de anderen of zelfs meer. Dat is trouwens de reden waarom ze onbetwistbaar tot de groep behoren die zich absoluut moet laten inenten tegen griep. Het percentage dat besmet is met het griepvirus kan bij hen immers oplopen tot boven de 70 %. Ze werken immers in een besloten ruimte, en dat is een bijzonder gunstige omgeving voor epidemieën. Zo kan een grieppatiënt in een vliegtuig tot 75 % van de passagiers besmetten!

Bij een studie in bejaardentehuizen werden vier scenario's uitgewerkt, naargelang het personeel en de patiënten al dan niet ingeënt waren. Toen de epidemie voorbij was, stelden de protagonisten vast dat het sterftecijfer bij de patiënten hetzelfde was, of ze nu gevaccineerd waren of niet. De mortaliteit lag echter de helft lager bij het verzorgend personeel dat zich had laten inenten. Vandaar de karikaturale term "serial killer"! Het griepvirus is bijzonder besmettelijk - veel meer dan het SARS-virus, dat nochtans zoveel paniek veroorzaakt - en treft elk jaar miljoenen mensen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels