Het virus van de griep A/H1N1 is al een tijdje ook in Europa aanwezig. Verschillende haarden zijn reeds bekend. Na de scholen, worden nu ook de ondernemingen getroffen. Gelukkig heeft de griep A/H1N1 geen al te kwalijke gevolgen.

De griep A/H1N1: panikeer niet (te veel) ...
Voor de eerste gevallen van de griep A/H1N1, werden uitgebreide maatregelen genomen, met inbegrip van ziekenhuisopnamen. Nu blijkt echter dat het virus niet al te agressief is en dat de griep die er het gevolg van is vrij gewoon is. De tot nu toe bekende symptomen zijn inderdaad klassiek: koorts, hoest, vermoeidheid, die plots aan het licht treden en die gepaard gaan met keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, stijfheid, en zelfs misselijkheid en diarree. De in Europa overleden personen leden meestal aan andere ziekten die hen zwakker en kwetsbaarder maakten. Aan elke persoon die symptomen van de griep A/H1N1 vertoont, wordt bijgevolg gevraagd om de huisarts te raadplegen over de te volgen behandeling en de te nemen maatregelen. Hierover werden de artsen ingelicht door het Commissariaat Influenza.
Na de scholen, de ondernemingen
Na de scholen, worden nu ook de ondernemingen getroffen. Hier en daar werden al gevallen van de griep A/H1N1 gemeld. Er bestaat een 'business continuity plan' dat u kunt vinden op www.influenza.be en dat aan bedrijfsleiders de te volgen procedure uitlegt om in geval van epidemie de voortzetting van de activiteiten in hun onderneming te verzekeren. U vindt hieronder enkele belangrijke aanbevelingen:
- Geef de voorkeur aan methoden die de verspreiding van het virus afremmen: ontsmet dikwijls het materiaal en de kantoren en bezorg de personeelsleden de mogelijkheid om zeer regelmatig hun handen te wassen.
- Voorzie in de mate van het mogelijke het aantal personen dat afwezig zou kunnen zijn, omdat ze zelf door de griep getroffen zijn, omdat ze in afzondering worden geplaatst of omdat ze thuis moeten zorgen voor een familie- of gezinslid met griep.
- Verminder zoveel mogelijk het onderlinge contact tussen de personeelsleden (er wordt aanbevolen een afstand van één meter te bewaren tussen twee personen).
- Geef de voorkeur aan telewerken volgens een model dat aanvaardbaar is voor de onderneming.
- Vermijd verplaatsingen van het personeel naar de meest getroffen gebieden.
- Voorzie een manier zodat personeelsleden die omwille van de griep in afzondering geplaatst zijn, toch in contact kunnen blijven met de onderneming.