PUBLICITÉ

Griep: er tijdig aan denken...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Het griepseizoen is nog niet begonnen, maar laat toch reeds van zich horen. De nieuwe vaccins komen eraan...

PUB

De periode van de vaccinatie tegen griep loopt klassiek van half oktober tot half december. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) geeft de producenten ongeveer 6 maanden tijd om het vaccin te produceren volgens de nieuwe normen. Die normen worden uitgevaardigd op het einde van de winter en bepalen tegen welke virusstammen het vaccin bescherming moet bieden. Gewoonlijk worden drie stammen gekozen op grond van verschillende factoren.De keuze wordt niet aan het toeval overgelaten, maar de WGO “gokt” op het waarschijnlijk opduiken van deze of gene stam. Het betreft uiteraard virale stammen die enkele jaren voordien hun opwachting hebben gemaakt. Waarom?

Vaak vergeet men nog dat griep doodt!

De onderzoekers weten goed dat het één of twee jaar duurt vooraleer een stam werkelijk een epidemie veroorzaakt. Bovendien is het onmogelijk een vaccin te produceren tegen een virus dat men nog niet kent. En dat is juist de grote schrik van de artsen: dat er een zeer virulente stam zou opduiken die een grote epidemie en een indrukwekkend aantal slachtoffers veroorzaakt. Het virus van de Spaanse griep van 1918-1919 was één van die stammen die plots is opgedoken en meer dan 40 miljoen slachtoffers heeft gemaakt!In de Verenigde Staten overlijden 20.000 mensen rechtstreeks aan de gevolgen van griep. In Madagaskar heeft de griepepidemie deze zomer 22.646 mensen getroffen en er bijna 700 gedood. En precies die oorzakelijke stam is opgenomen in het vaccin van dit jaar.De wetenschappers die beslissen over de samenstelling van het vaccin, trekken ook lessen uit het verleden. Zo is het Sydney-virus in minder dan één jaar tijd de wereld rondgegaan. Het was opgenomen in het vaccin van de vorige jaren en dat vaccin heeft dus de bevolking beschermd. Iedereen herinnert zich nog de HongKong-griepepidemie van 1997. Dit virus doodt in 1/3 van de gevallen! Daarom hebben de specialisten beslist die stam in het vaccin op te nemen.

Gratis vaccinatie

Daarom is het belangrijk zich te laten inenten (of vaccineren). De vaccinatie is gratis voor risicopersonen: 60-plussers, chronische ziekten, hart- en vaataandoeningen, verzwakte immuniteit, enz.

Het vaccin kan uiteraard niet verhinderen dat men een griep door een ander virus zou oplopen, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat de ziekte die zich dan ontwikkelde, minder ernstig was. Laten we griep dus vóór zijn. Vorig jaar hadden de apotheken onvoldoende voorraad!
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00 Wereldgezondheidsorganisatie Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Vaccins tegen griep: vraag en antwoord Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De A H1N1 griep is volop op gang in ons land... Maar over de gewone seizoensgriep horen we amper, hoewel ze in België toch elk jaar tussen de 1000 en 2000 slachtoffers maakt. En ook die begint nu aan haar seizoen. Vaccineren is nog altijd de beste ma...

Griep: is het ergste achter de rug? Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

De eerste statistieken wijzen op een heropflakkering van acute luchtweginfecties. De incidentie van griep blijft echter verrassend laag, maar wie zal er om malen?

Meer artikels