PUBLICITÉ

Griep: de epidemiedrempel is bereikt

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00
-A +A

Griep heeft de epidemiedrempel bereikt. Dat blijkt uit de stijging van het aantal gevallen die het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) sinds enkele weken registreert. Bent u nog niet ingeënt, maar wel in contact gekomen met het virus, vraag dan aan uw arts dat hij u antivirale geneesmiddelen voorschrijft.

PUB

België heeft af te rekenen met griep. De aanwezigheid van het griepvirus (influenza) is in alle delen van het land bevestigd.

Tot 10 % van de bevolking

Elk jaar krijgen wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen het griepvirus. In België kan een gemiddelde epidemie tot 10 % van de bevolking treffen, d.w.z. één miljoen personen. Griep is geen banale aandoening: er bestaat een reëel risico op complicaties (bij ongeveer 10 % van alle grieppatiënten), op een ziekenhuisopname (10 % van alle patiënten met complicaties) of zelfs op overlijden (10 % van alle ziekenhuispatiënten). Vooral bij risicopatiënten of kwetsbare personen (bejaarden of mensen met onderliggende ziekten zoals hart- en/of ademhalingsproblemen). Een griepepidemie kan het aantal consulten bij de huisarts met 100 % doen stijgen en het aantal bijkomende ziekenhuisopnamen met 100 tot 170 %. Griep veroorzaakt niet alleen persoonlijke en gezinsproblemen, maar is ook een enorme last voor de volksgezondheid en de economie, door het hoge werkverzuim. 1 op de 10 mensen dreigt immers niet te kunnen gaan werken door griep.

Vaccinatie en antivirale middelen

De beste preventie (vóór de griep toeslaat) is vaccinatie. In België laat slechts één op de vijf personen zich inenten. Als er sprake is van een epidemie, is het al te laat om zich nog te laten vaccineren. Precies dan kunnen antivirale middelen soelaas bieden. Krijgt u tijdens de epidemie het griepvirus, dan kunt u aan uw arts vragen om u antivirale middelen voor te schrijven. Bent u er heel vlug bij (zodra de eerste symptomen verschijnen), dan zorgen deze middelen ervoor dat u slechts een "halve griep" krijgt (de griep duurt 50 % minder lang, er zijn minder complicaties en het aantal opnames ligt 50 % lager). Wordt een gezinslid of een collega geveld door griep, dan kunt u zich beschermen nog vóór er symptomen optreden. Antivirale middelen behandelen niet alleen de patiënt zelf, maar beschermen ook de personen uit zijn omgeving dankzij een co-behandeling. In dat geval loopt u bijna 90 % minder risico om zelf de ziekte te krijgen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00 Persbericht van het WIV, februari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Griep: beter voorkomen... Geüpdatet op 04/11/2003 - 00h00

Antivirale middelen kunnen vaccinatie NIET vervangen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het griepvirus te bestrijden bij grieppatiënten of mensen die een preventieve behandeling willen.

Wat weet u over de A-griep? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

De epidemie van de Mexicaanse varkensgriep (H1N1), die werd omgedoopt tot de A-griep, blijkt minder kwaadaardig dan gevreesd. Maar in feite, wat weet u over deze griep?

Meer artikels