PUBLICITÉ

Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 23/11/2012 - 11h56
-A +A

Hoe gevaarlijk is griep?

Wat zijn de risico's van griep voor zwangere vrouwen en welke risico's loopt de foetus?

Kan je je laten vaccineren tegen griep tijdens een zwangerschap?

Het zijn vragen die aanstaande moeders zich stellen bij een griepepidemie. Wat moeten ze weten?

PUB

Griep: een zwangerschap is een risico

Elk jaar dringt de overheid aan op het belang van vaccinatie voor 65-plussers en mensen die aan een slepende ziekte lijden. Maar er zijn nog meer risicogroepen zoals kinderen en zwangere vrouwen, ook al is het risico voor hen iets minder groot.

Men mag ook niet uit het oog verliezen dat de symptomen van griep die onschuldig lijken, behoorlijk krachtig kunnen zijn en maken dat men niets anders kan doen dan een aantal dagen 'te bed' te blijven.

Dat geldt niet voor mensen die een beroep doen op een antiviraal middel binnen de 14 uren die volgen op het uitbreken van de eerste griepsymptomen.

Wat zijn de risico's voor zwangere vrouwen en foetussen?

Vaccinatie tegen griep is ook aanbevolen voor vrouwen die een verhoogd risico op complicaties hebben. De effecten van het griepvirus voor de aanstaande moeder en het ongeboren kind, zijn moeilijk te bestuderen.

Volgens een onderzoek verhoogt griep aan het einde van de zwangerschap het risico op een ziekenhuisopname wegens cardiorespiratoire verwikkelingen met factor 4,7.

Een aantal andere onderzoeken toont aan dat ook voor foetussen het risico op infecties stijgt, vooral als er sprake is van hartaandoeningen. Congenitale afwijkingen of een invloed op het geboortegewicht konden niet in verband gebracht worden met een griepinfectie.

Vandaag weet men wel dat een infectie fataal kan zijn voor een pasgeborene en dat het risico op een ziekenhuisopname omwille van griep twee keer groter is bij kinderen van nul tot zes maanden, in vergelijking met kindjes die ouder zijn.

Sommigen vinden deze opsomming misschien hoogst onrustwekkend, maar het is een feit dat verwikkelingen zeldzaam zijn, vooral bij zwangere vrouwen die geen bijzondere risico's lopen.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 23/11/2012 - 11h56

19e Europese vergadering over griep en grieppreventie, Groupe d'études et d'informations sur la grippe, 5 en 6 oktober, Parijs; Perscommuniqué van de laboratoria Roche, oktober 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels