PUBLICITÉ

Griep: beter voorkomen...

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00
-A +A

Antivirale middelen kunnen vaccinatie NIET vervangen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het griepvirus te bestrijden bij grieppatiënten of mensen die een preventieve behandeling willen.

PUB

Vaccinatie is en blijft het motto als het om grieppreventie gaat. Zo moeten risicopersonen zich laten inenten. Toch heeft inenting ook haar beperkingen: ze is zeer doeltreffend (meer dan 90 %) bij jongeren zonder risicofactoren, maar biedt bij sommige risicogroepen - in het bijzonder bij bejaarden - een bescherming van slechts 30 tot 40 %.

Veel meer dan een gewone verkoudheid

Griep - ook influenza genoemd - is een uiterst besmettelijke virusaandoening die meestal voorkomt tijdens de wintermaanden. In Europa, de Verenigde Staten en Japan treft ze elk jaar 100 miljoen mensen. Bij een gemiddelde winterepidemie kan 5 tot 10 % van de bevolking getroffen worden door deze ziekte. Griep heeft ernstige gevolgen: ademhalingssymptomen, ziekteverzuim, gevaar voor complicaties, ziekenhuisopname en zelfs overlijden. Kinderen, bejaarden en personen met een onderliggende aandoening lopen een hoog risico op complicaties. In tegenstelling tot een banale verkoudheid wordt griep gekenmerkt door plotselinge en snel stijgende koorts, met sluipende symptomen die het hele organisme aantasten: hoest, verstopte neus of druipneus, hoofd- en/of spierpijn en vermoeidheid.

Antivirale geneesmiddelen

Als het griepvirus toeslaat in uw onmiddellijke omgeving en u niet ingeënt bent of tot een groep behoort die minder baat heeft bij het vaccin, kunt u de ziekte voorkomen door antivirale geneesmiddelen te nemen vóór de symptomen opduiken (tot 90 % doeltreffendheid). Als u zich tijdig verzorgt, vermijdt u dat het virus zich kan verspreiden in uw lichaam. Hebt u het griepvirus opgelopen, dan bieden antivirale geneesmiddelen een doeltreffende oplossing, op voorwaarde dat u zich zeer snel laat behandelen. In dat geval komt u er vanaf met een "halve griep". Uit recente gegevens blijkt namelijk dat orale antivirale geneesmiddelen de duur van de ziekte, het risico op complicaties en de kans op ziekenhuisopname halveren. Antivirale geneesmiddelen zijn verkrijgbaar voor alle leeftijdsgroepen en worden uitstekend verdragen (weinig bijwerkingen). Ze genezen niet alleen de patiënt, maar behandelen ook vroegtijdig de personen in zijn omgeving. Blijf dus waakzaam bij eventuele griepsymptomen en raadpleeg zo snel mogelijk uw arts.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00 Persbericht Roche over Tamiflu, november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ