U werkt alles naar binnen wat u onder ogen komt? Verzorg dan goed uw mond en uw tanden, anders zou u wel eens kunnen... tandenknarsen!

Eten heeft een rechtstreekse invloed op de gezondheid van uw gebit, van de eerste melktandjes tot - voor de erudieten (?) onder ons die ermee gezegend zijn - de verstandskiezen. Eerste doelwit van tandbederf: kinderen en adolescenten. Gelukkig is de frequentie van tandbederf bij kinderen en tieners in de meeste Europese landen geleidelijk gedaald, hoewel het gemiddelde suikerverbruik nagenoeg constant blijft. De jaarlijkse bezoeken aan de tandarts en het gebruik van tandpasta's met fluor zijn ondertussen vaste rituelen geworden, net als het gebruik van tanddraad en zelfs van kauwgom met xylitol.Cariës ligt echter nog altijd op de loer
Ivoorjacht
Tandplaque is ongetwijfeld één van de vijanden van ons gebit, zoniet de aartsvijand. De bacteriën die ze bevat, doen immers de koolhydraten in onze mond gisten en produceren zuren die het tandglazuur aanvreten en het tandbeen (dentine) aantasten. De relatie tussen het verbruik van koolhydraten en cariës is duidelijk bewezen. De directe rol van suiker bij het ontstaan van cariës is echter nog altijd niet onweerlegbaar aangetoond.
Een caramelbonbon?
Sommigen eten de hele dag door zoetigheden en hebben toch hagelwitte tanden. Alles hangt af van de kwetsbaarheid van de tanden en de reminaliserende werking van het speeksel. Het is grotendeels een kwestie van geluk Anderzijds blijkt dat de tijd dat het voedsel in de mond blijft, een belangrijker factor is dan het suikergehalte van het voedsel. Alle eetwaren op basis van koolhydraten die de neiging hebben zich vast te zetten op de tanden, verhogen de kans op tandbederf meer dan frisdrank (soda, limonade, cola). Karamel hoort daar niet noodzakelijk bij: ze smelt en blijft dus minder lang in de mond dan zetmeelrijke producten.