PUBLICITÉ

Gretig 'de tanden zetten' in het leven...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

U werkt alles naar binnen wat u onder ogen komt? Verzorg dan goed uw mond en uw tanden, anders zou u wel eens kunnen... tandenknarsen!

PUB

Eten heeft een rechtstreekse invloed op de gezondheid van uw gebit, van de eerste melktandjes tot - voor de erudieten (?) onder ons die ermee gezegend zijn - de verstandskiezen. Eerste doelwit van tandbederf: kinderen en adolescenten. Gelukkig is de frequentie van tandbederf bij kinderen en tieners in de meeste Europese landen geleidelijk gedaald, hoewel het gemiddelde suikerverbruik nagenoeg constant blijft. De jaarlijkse bezoeken aan de tandarts en het gebruik van tandpasta's met fluor zijn ondertussen vaste rituelen geworden, net als het gebruik van tanddraad en zelfs van kauwgom met xylitol.Cariës ligt echter nog altijd op de loer…

Ivoorjacht

Tandplaque is ongetwijfeld één van de vijanden van ons gebit, zoniet de aartsvijand. De bacteriën die ze bevat, doen immers de koolhydraten in onze mond gisten en produceren zuren die het tandglazuur aanvreten en het tandbeen (dentine) aantasten. De relatie tussen het verbruik van koolhydraten en cariës is duidelijk bewezen. De directe rol van suiker bij het ontstaan van cariës is echter nog altijd niet onweerlegbaar aangetoond.

Een caramelbonbon?

Sommigen eten de hele dag door zoetigheden en hebben toch hagelwitte tanden. Alles hangt af van de kwetsbaarheid van de tanden en de reminaliserende werking van het speeksel. Het is grotendeels een kwestie van geluk… Anderzijds blijkt dat de tijd dat het voedsel in de mond blijft, een belangrijker factor is dan het suikergehalte van het voedsel. Alle eetwaren op basis van koolhydraten die de neiging hebben zich vast te zetten op de tanden, verhogen de kans op tandbederf meer dan frisdrank (soda, limonade, cola). Karamel hoort daar niet noodzakelijk bij: ze smelt en blijft dus minder lang in de mond dan zetmeelrijke producten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/09/2003 - 00h00 www.eufic.org - Food Today nr. 36.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Cariogene eetwaren: nee, bedankt! Geüpdatet op 25/01/2005 - 00h00

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is tandbederf (cariës) de derde meest voorkomende aandoening ter wereld. Om deze plaag te kunnen indijken, is een goede kennis vereist van de uitlokkende factoren. Vooral snoep is hier de grote boosdoener.

Gezonde tanden: uw tien goede voornemens Geüpdatet op 13/01/2015 - 16h21

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geven we u tien speciale tips mee om uw mond en tanden gezond te houden . Als we ons hele leven goede tanden willen hebben, moeten we namelijk de juiste handelingen kennen en ze elke dag in de praktijk brengen, a...

Meer artikels