PUBLICITÉ

Gratis vaccinatie voor prematuren

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

Het respiratoir syncytiaal virus (RSV) veroorzaakt - zoals men weet - vaak bronchopulmonale (luchtpijpen en longen) infecties bij zuigelingen. Er bestaat een efficiënt nieuw geneesmiddel dat echter zeer duur is en daarom voorlopig alleen bij prematuren wordt terugbetaald.

PUB

Sinds eind vorig jaar kunnen premature baby's gratis worden “gevaccineerd” tegen virussen die de luchtwegen aantasten. Het RIZIV heeft beslist die vaccins volledig terug te betalen als ze worden toegediend in een centrum voor intensieve neonatologie. In ons land zijn er 19.Prematuren zijn de eerste levensmaanden bijzonder vatbaar voor luctweginfecties. De belangrijkste verwekker is het respiratoir syncytiaal virus (RSV), waarover we het reeds hebben gehad (“De allerkleinsten: de lievelingsprooi van het respiratory syncytial virus”). Maar sinds kort kunnen die infecties worden voorkomen door injectie van palivizumab, dat wordt verkocht onder de naam Synagis®. Palivizumab is een stof die het virus neutraliseert. Het is in feite geen vaccin, want het induceert geen duurzame immuniteit tegen het RSV. Synagis® bevat antistoffen die gericht zijn tegen het RSV. Het geneesmiddel zorgt dan ook enkel voor bescherming tegen het RSV en niet tegen andere respiratoire virussen. De antistoffen verdwijnen snel zodat de injectie maandelijks moet worden herhaald in de periode dat het RSV woedt, nl. van oktober tot maart.Een behandeling kost ongeveer 2.800 euro per kind per jaar naast de prijs van de raadpleging. Dat is dus goed nieuws voor gezinnen met een premature baby.De doeltreffendheid van de terugbetaling zal over 3 jaar worden geëvalueerd. Minister Vandenbroucke heeft 1,264 miljoen euro per jaar vrijgemaakt. De ouders moeten enkel nog het remgeld voor de raadpleging bij de huisarts of de kinderarts betalen.Die “vacinatie” zou moeten leiden tot een daling van het aantal ziekenhuisopnamen, waardoor de directe kosten verminderen. Men moet ook rekening houden met de vermindering van de indirecte kosten: werkverlet van de ouders, enz.Ter herinnering, Synagis® is enkel bestemd voor de kinderen die het werkelijk nodig hebben: prematuren, maar ook kinderen met ernstige chronische ademhalingsziekten (bijv. mucoviscidose). Maar bij die laatsten wordt het vaccin (nog) niet volledig terugbetaald.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/01/2003 - 00h00 Persmededeling van Minister Vandenbroucke, 23 december 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van oktober tot maart: uitkijken voor bronchiolitis Gepubliceerd op 20/01/2014 - 14h32

Elk jaar krijgen 2/3 zuigelingen in België bronchiolitis. En het virus dat dit jaar in omloop is, is erg agressief. Deze ernstige aandoening van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV) is de belangrijkste oorza...

Meer artikels