PUBLICITÉ

Graaft uw tiener zijn eigen graf met zijn tanden?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 01/06/2015 - 17h23
-A +A

De examens komen eraan, moeders besteden nu extra aandacht aan de voeding van hun tieners. Maar eigenlijk zijn er de hele puberteit lang conflicten rond eten. We maken een stand van zaken en gaan op zoek naar oplossingen.

PUB

Zijn alle tieners verslaafd aan junkfood?

Helemaal niet. Dat tieners verslaafd zijn aan junkfood is een idee dat vastgeklonken zit in de hoofden van de volwassenen en door de media nog wordt versterkt.

Tieners eten niet enkel hamburgers, kebab, friet en pizza en ze drinken niet enkel frisdranken. Een Franse onderzoekster heeft aangetoond dat de meeste jongeren de familiekeuken best lusten, dat ze verslingerd zijn op de traditionele gerechten van hun grootmoeder of land van herkomst en dat ze tuk zijn op de typische feestmaaltijden. Dat is dan toch al geruststellend.

Anderzijds klopt het wel dat jongens eerder tuk zijn op het vette en calorierijke voedsel van de junkfood en meisjes vaak uit bezorgdheid voor hun lijn eerder naar lichtere dingen grijpen, zoals salades en fruit. We mogen dus niet alle tieners over dezelfde kam scheren voor wat voeding aangaat, al was het maar omdat ze niet van dezelfde sekse zijn.

Tieners houden van lekker uitziende en geurige gerechten

Tieners (meisjes én jongens) houden helemaal niet van wat gekookt, slijmachtig, geleiachtig en zichtbaar vet is en zullen er zelfs niet eerst van proeven. Voor hen is het uitzicht belangrijker dan de smaak. Probeer uw tienerzoon of -dochter dus niet aan tafel te krijgen met gestoofde andijvie of andijvie met een bechamelsaus, of met gestoomde broccoli, bloemkool (ruikt sterk), gestoofd vlees, ragout of een hele vis met de kop eraan (ook al is het een dure, met de lijn gevangen vis!). Het zal gewoon niet lukken.

Tieners gaan voor wat kleur heeft,voor rauw of knapperig voedsel en wat er vers uitziet. Als u een samengestelde salade klaarmaakt (dat kan gerust een evenwichtige en voedzame maaltijd zijn), hebt u alle kansen om te scoren met groenten in de wok gebakken met sojasaus of met pasta met kleurige groenten. Hetzelfde geldt voor een goed gemixte broccolisoep met walnoten of knapperige amandelen. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 01/06/2015 - 17h23

www.lemangeur-ocha.com. Christine Rodier -"Alimentations adolescentes en France aujourd'hui".

https://www.nutripro.nestle.fr/dossier/nutrition-moments-de-vie/adolescents/articles/un-apercu-sur-lalimentation-des-adolescents

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Tienerliefdes: tips voor ouders om ermee om te gaan Gepubliceerd op 29/06/2015 - 15h25

De puberteit is voor de ouders vaak een ontwrichtende periode. Het is niet makkelijk om de 'kleine ineens groot en zelfstandiger te zien worden! Een van de belangrijke fases in de puberteit is het ontdekken van de liefde. Hoe moet u met deze delicate...

Meer artikels