PUBLICITÉ

Gonorroe

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Druiper; een van de meest voorkomende geslachtsziekten, veroorzaakt door gonokokken. De aandoening is voor vrouwen gevaarlijker dan voor mannen, omdat ze de symptomen pas in een later stadium waarnemen. Gonorroe is in alle stadia met antibiotica te genezen. Condooms kunnen besmetting voorkomen. Symptomen bij de man: branderig gevoel bij het plassen; soms een ontstoken urinebuis en blaas; dunne etterige afscheiding uit de penis. Bij vrouwen treden de symptomen (afscheiding en branderig gevoel bij het plassen) lang niet altijd op. Als gonorroe bij vrouwen niet wordt behandeld, kunnen een eileiderontsteking en onvruchtbaarheid het gevolg zijn.

Gonorroe en zwangerschap
Een van de moeilijkheden van gonorroe-infecties bij vrouwen is dat de besmetting in een vroeg stadium vrijwel geen symptomen veroorzaakt. Als een vrouw besmet is met de gonokok, zal er misschien bij tussenpozen wat lichte jeuk ontstaan, al dan niet in combinatie met veelvuldig urineren, een verhoogde vaginale afscheiding, maar dit laatste kan gemakkelijk worden aangezien voor witte vloed.
Wanneer de infectie doorzet kan zij zich snel uitbreiden naar de baarmoeder en eileiders, en ontstaat er pijn in de buik, koorts, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en overgevoeligheid van de bekkenstreek.
Ten slotte kan ook het buikvlies worden aangetast. Deze symptomen openbaren zich gewoonlijk kort na de menstruatieperiode. Ernstige infectie van de bekkenholte kan tot steriliteit leiden, en een onbehandelde gonorroe kan uiteindelijk artritis (gewrichtsontstekingen) of zelfs de dood tot gevolg hebben.
Gedurende de zwangerschap vormen de intacte vruchtzak en de prop van cervixslijm die de toegang tot de baarmoederhals afsluit, een doelmatige barrière tegen een infectie met gonokokken tot aan het moment van de bevalling.
Zodra de vliezen gebroken zijn kan de bacterie zich verspreiden door de inwendige geslachtsorganen en de baarmoeder en eileiders aantasten. Maar ook de baby kan worden geïnfecteerd en een bloedvergiftiging krijgen. Een gonorroe-infectie in de periode kort na de bevalling moet ogenblikkelijk met antibiotica worden bestreden.
Daarnaast bestaat er kans op ooginfectie bij de baby, als de zachte weefsels van de oogleden in aanraking komen met de gonokokken in het geboortekanaal. Deze infectie heeft vaak gehele of gedeeltelijke blindheid tot gevolg.
Gedurende de zwangerschap kan gonorroe veilig worden bestreden via een intramusculaire injectie van penicilline, vaak gecombineerd met probenecid-tabletten.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat u moet weten over gonorroe Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Gonorroe, een gonokokkeninfectie, ook wel 'warme pis' genoemd, is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De belangrijkste symptomen zijn: uretritis (ontsteking van de urinebuis) bij mannen en genitale infecties (vaginitis, ce...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Liefde zonder cystitis Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Een branderig gevoel hij het plassen, plasaandrang, enz., 60% van de vrouwen heeft minstens een keer een blaasontsteking of cystitis gehad en 40% heeft er minstens vier per jaar. Het is een vaak voorkomende en onaangename en hinderlijke aandoening. V...

SOA, hoe zijn ze te mijden en op te sporen? Geüpdatet op 02/12/2008 - 00h00

Seksueel overdraagbare aandoeningen zetten iemands leven niet op het spel zoals hiv of hepatitis B en C dat doen, maar heel wat onschuldige SOA geven toch serieuze ongemakken. Tips om ze te vermijden, én te herkennen.

Meer artikels