PUBLICITÉ

Gokverslaving en drugsverslaving: hetzelfde mechanisme?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2015 - 17h34
-A +A

Gokverslaving zijn een wijd verspreid fenomeen.

Ze ontstaat dan wel niet via het gebruik van verslavende genotsmiddelen, maar ze zet in de hersenen een mechanisme op gang dat vergelijkbaar is met dat van drugs.

PUB

Gokverslaving of drugverslaving: hetzelfde effect op de hersenen

Duitse onderzoekers hebben de hersenactiviteit bestudeerd van twaalf verslaafde gokkers en twaalf personen die zich nog nooit aan kansspelen hadden gewaagd. Tijdens de tests moesten de deelnemers kiezen tussen twee kaarten. Trokken ze de rode kaart, dan wonnen ze één euro. Vervolgens vergeleken de wetenschappers de hersenscans van beide onderzoeksgroepen. Ze bestudeerden daarbij meer bepaald de hersenzone die het beloningssignaal verstuurt.

Ze stelden vast dat het beloningscentrum in de hersenen duidelijk minder actief was bij verslaafde gokkers, ook als ze hetzelfde geldbedrag gewonnen of verloren hadden dan de niet-gokkers.

Andere studies leverden vergelijkbare resultaten op inzake drugverslaving.
Die zou kunnen worden veroorzaakt door een stoornis in het beloningssysteem, en druggebruik zou een poging kunnen zijn om die afwijking te compenseren.
De onderzoekers stelden ook een verminderde activiteit vast van een andere hersenzone: de zone die de impulsen controleert. Dat zou het gedrag kunnen verklaren van verslaafde gokkers die telkens weer inzetten, ook al verliezen ze.

Het effect van de gokverslaving

Er wordt vanuitgegaan dat 14% van de mensen die diverse speelzalen bezoeken, pathologische spelers zijn en dat 43% ervan vatbaar zijn om een pathologische gokverslaving te ontwikkelen. Deze spelverslaving heeft bij de gokverslaafde zware gevolgen:

  • Psychische stoornissen zoals psychosomatische klachten, angststoornissen en depressies, maar ook een hoger percentage van zelfmoordpogingen (bijna 15%).

  • Nevenverslaving aan psychotrope producten: 71% van de gokverslaafden en 41% van de niet-pathologische spelers zijn verslaafd aan roken tegenover 27% bij de doorsnee-bevolking. Zo’n 20% van de pathologische spelers is verslaafd aan alcohol tegenover ongeveer 5% bij de doorsnee-bevolking.

  • Problemen met het gerecht en zware schulden.

  • Weerslag op het gezinsleven en op het sociale en professionele leven.

  • En natuurlijk financiële problemen die vaak zo ver gaan dat men zich de levensnoodzakelijke dingen en medische zorg ontzegt.
Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2015 - 17h34

"Pathological gambling is linked to reduced activation of the mesolimbic reward system", Reuter J., Nature Neuroscience, February 2005; vol 8: n°2.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spelverslaving: als spelen geen spel meer is Gepubliceerd op 30/07/2013 - 14h19

In België zijn 4000 mensen verslaafd aan spelen. Naar schatting 176.000 daarvan zijn risicospelers. De typische verslaafde speler is een man, jong, woont in de stad en heeft een laag inkomen. De gevolgen van overdadig spelgedrag kunnen zwaar zijn (fi...

Als gokken een verslaving wordt... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoo...

Meer artikels