PUBLICITÉ

Goede tanden, een goed hart

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

PUB

Patiënten met een parodontitis (aantasting van het parodontium of het tandbed, waardoor de tanden kunnen loskomen) lopen meer risico op een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) en myocardinfarct (door verstopping van een kransslagader).

Een tand verliezen: een teken van het hart?

Dat werd vastgesteld in een zeer grootschalige studie bij meer dan 41.000 mannelijke gezondheidswerkers (tandartsen, dierenartsen, apothekers, osteopaten) die bij opname in de studie 40 tot 75 jaar oud waren.Twaalf jaar lang vulden de deelnemers om de 2 jaar een vragenlijst in over hun gezondheidsgedrag en het optreden van eventuele cardiovasculaire of andere problemen.Gezonde volwassenen hebben 32 tanden. Mannen met minder dan 25 tanden blijken 57% meer risico te lopen op een CVA. Mannen met 11 tot 16 tanden en minder dan 10 tanden lopen resp. 74 en 66% meer risico op een CVA.De impact van het verlies van tanden op het hart zou evenwel over meerdere jaren lopen en vooral mensen treffen die op relatief jonge leeftijd hun tanden verloren hebben.Het verband zou meer uitgesproken zijn bij niet-rokers dan bij rokers, maar het verband tussen roken en dit fenomeen werd nog niet opgehelderd. Dit wil echter absoluut niet zeggen dat roken bescherming biedt tegen CVA!

Het is nog te vroeg om besluiten te trekken, maar de relatie tussen CVA en parodontitis bewijst andermaal dat infecties een rol spelen bij hartziekten.

Ter herinnering

In andere artikels werd reeds getracht een verband te vinden tussen infecties en hart- en vaatziekten. Het is bewezen dat bètahemolytische streptokokken acuut gewrichtsreuma veroorzaken, dat op zijn beurt vaak leidt tot aantasting van het hart met een hartgeruis. Ook wordt een verband gezien met Chlamydia (een soort bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken).Maar anderzijds hangt het uitvallen van de tanden ook duidelijk af van een slechte mondhygiëne.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00 Kaumudi J. Joshipura et al., Stroke, 'édition en ligne accélérée', 12 december 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA en overleving: de rol van vitamine C Geüpdatet op 20/05/2008 - 00h00

Vitamine C heeft een tonisch effect, vooral in de wineter. Maar een regelmatige en voldoende hoeveelheid vitamine C is ook gunstig op lange termijn. Meer bepaald voor een aantal slagaders die de hersenen van het nodige bloed voorzien…

Een glas bier beter voor vrouwen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Volgens Spaanse onderzoekers zou een gematigd bierverbruik een positief effect hebben op het immuunsysteem. En het effect zou meer uitgesproken zijn bij vrouwen... Diverse epidemiologische studies lijken erop te wijzen dat een gematigd alcoholgebruik...

Meer artikels