PUBLICITÉ

Goede microben tegen allergieën

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

PUB

Volgens sommige specialisten zou het toenemende aantal allergieën kunnen worden verklaard door milieugebonden wijzigingen in de darmflora. Vandaar het idee om de darmen elke dag te "voeden" met micro-organismen die de afweer van de dikkedarmflora kunnen versterken: de zogenaamde probiotica.

Echte profs

Ze zouden onze natuurlijke afweer versterken. Probiotica - want daarover hebben we het - zijn bacteriën die strikt geselecteerd worden wegens hun heilzame werking. Ze kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in melkproducten. Het oudste probioticum is een gefermenteerd melkproduct dat de tand des tijds heeft doorstaan: de goeie ouwe yoghurt! De kennis over yoghurt is er sindsdien sterk op vooruitgegaan. In de zogenaamde "superyoghurts" worden de oorspronkelijke microben (de Lactobacillus Bulgaricus en de Streptococcus Thermophilus) vervangen door of aangevuld met SUPERMICROBEN.

Allergische flora?

Uit verschillende studies blijkt dat allergische kinderen een minder goede darmflora hebben die meer ziektekiemen en minder beschermende bacteriën bevat. Omgekeerd bevat de flora van gezonde kinderen meer goede bifidusbacteriën. Bovendien bevat de darmflora van allergische kinderen weliswaar nog bifidusbacteriën, maar die zijn verschillend en scheiden vooral ontstekingsbevorderende stoffen af. Kortom, alle elementen zijn aanwezig voor een allergische reactie…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 30/09/2003 - 00h00 Wereldcongres over Melk - Sessie Probiotica/prebiotica - Brugge 7-12 september 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enkele stellingen over voeding: juist of fout? Geüpdatet op 24/08/2004 - 00h00

Over voeding leven nog altijd heel wat hardnekkige vooroordelen. En doen allerlei aantrekkelijke of integendeel soms alarmerende en vaak simplistische berichten de ronde - en het internet doet hier dankbaar aan mee! - die alleen maar voor meer verwar...

Zinvolle beestjes... Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Achter de term "probiotica" gaat een dagelijkse realiteit schuil: het feit dat we via gefermenteerde producten elke dag miljarden levende bacteriën binnenkrijgen. Welnu, een toenemend aantal studies schrijft dit kleine ritueel steeds meer gezondheids...

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Meer artikels