PUBLICITÉ

De goede eigenschappen van eucalyptus

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2015 - 00h11
-A +A

De eucalyptus  is een grote boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De bladeren bevatten veel etherische olie en worden in diverse vormen gebruikt (infusie, tinctuur, drinkbare oplossing, capsules) om luchtwegenproblemen en allerlei anderen aandoeningen te behandelen. Meer dan één goede reden dus om eucalyptus te gebruiken…

PUB

Eucalyptus: antisepticum voor de luchtwegen

Eucalyptus wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het ademhalingstelsel. Het werkt rechtstreeks in op de cellen van de bronchiën en vernielt de slijmen, waardoor die loskomen. Het heeft daardoor het effect van een hoestmiddel, en dat laatste wordt nog versterkt door de antiseptische werking van eucalyptus. De stof verhindert namelijk de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.

Eucalyptusbladeren stillen dus de hoest, ze lossen slijm op en ze gaan besmetting tegen. Het kan worden gebruikt bij bronchitis,  keelpijn, hoest, verkoudheden, een verstopte neus...

Bij aandoeningen van de bronchiën, bij keelpijn en bij hoest kan eucalyptus gebruikt worden in de vorm van poeder, moedertinctuur of siroop. Het kan ook als zalf, balsem of etherische olie dienen om de borst in te wrijven.

Bij een verkoudheid of een verstopte neus is het inademen van eucalyptusdampen  heel doeltreffend (infusie van bladeren of etherische olie), net als de oplossingen om te verstuiven in de neus (tinctuur).

Eucalyptusbladeren worden ook gebruikt voor thee.

Eucalyptus wordt om zijn bacteriëndodende eigenschappen ook gebruikt bij aandoeningen van de urinewegen (blaasontsteking, colibacillose…). Het helpt ook bij ontstekingen van de maag- en darmslijmvliezen.

Andere goede eigenschappen van eucalyptus

Aan eucalyptus worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou goed zijn:

  • Tegen opvliegers, winderigheid en hartkloppingen bij vrouwen in de menopauze.
  • Tegen reuma.
  • Tegen migraine.
  • Tegen tijdelijke vermoeidheid.
  • Als ontsmettingsmiddel op schaafwonden, brandwonden en zweren.

Eucalyptus helpt ook om het suikergehalte in het bloed naar omlaag te halen. Dat zou te danken zijn aan de flavonoïden in eucalyptus. Het effect is via experimenten vastgesteld, maar moet nog worden bewezen bij de mens.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/09/2011 - 11h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2015 - 00h11

Phytothérapie, la santé par les plantes, Uittreksel uit Reader’s Digest, Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tegen de verkoudheid: menthol en eucalyptus! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 10h12

Menthol en eucalyptus zijn twee van de meest gebruikte fytotherapeutische remedies tegen verkoudheden. De middeltjes - kant-en-klare producten uit de handel of zelf gemaakte bereidingen - kunnen samen of apart worden gebruikt.

Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Winterkwaaltjes Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h08

De winter heeft een hele reeks infecties voor ons in petto die weliswaar onschuldig zijn, maar ons toch "platleggen": verkoudheid, keelontsteking, hoest, … Vandaar dat u in actie moet schieten zodra de eerste symptomen opduiken, enerzijds om te vermi...

Meer artikels