PUBLICITÉ

Goed slapen, goed presteren

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 16h20
-A +A

Er is een verband tussen de slaap en de schoolprestaties.

Slaapstoornissen verstoren het leerproces.

En toch zijn hierover nog altijd heel wat misverstanden, ondermeer over de vierdagen week en de bedtijduren.

PUB

De kwaliteit van de slaap is belangrijk voor het kind

Bij volwassenen heeft de kwaliteit van de slaap een aanzienlijke weerslag op het professioneel leven. Bij kinderen kunnen slaapstoornissen de prestaties op school verstoren en dat kan soms zware gevolgen hebben.

Een slaap die geen herstel biedt, wegens de kwaliteit en de duur ervan, kan de oorzaak zijn van een verminderd prestatievermogen, minder aandacht en een verhoogd risico op ongevallen.

Voor een goede nachtrust moet een kind zich gerust weten en omringd door rituelen. Maar ook de slaapduur en een regelmatige bedtijd hebben een essentiële invloed op de slaap.

Slaap van het kind: regelmaat voor alles

Daarom is het invoeren van een vierdagen week geen goed idee. Dat blijkt ook uit heel wat studies die uitgevoerd werden in verschillende scholen. Het lijkt logisch dat het concentreren van het schoolwerk op vier dagen een kind meer rust zou bieden omdat het dan drie dagen de tijd heeft om te herstellen, maar het is een feit dat de maatregel niet overeenstemt met het bioritme en dat het voor ritmestoornissen zorgt.

De dagen zijn te lang en te vermoeiend (verminderde concentratie, minder prestatievermogen en absenteïsme, enz.). De bedtijd schuift op naar een later uur en het ritme is veel onregelmatiger.

Kinderen recupereren minder goed wanneer ze een dag minder 'werken'. Het belangrijkste is dat men voor een regelmatig slaap/waak ritme zorgt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/05/2012 - 16h20

Institut du sommeil et de la vigilance, Frankrijk, januari 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw baby slaapt niet goed en wordt wakker: waarom? Gepubliceerd op 13/10/2014 - 15h41

Zeer jonge kinderen worden 's nachts vaak wakker en slapen dan moeilijk weer in. Slechte slaap- en voedingsgewoonten en 's nachts eten zijn meestal de boosdoeners. Als het probleem eenmaal is opgespoord, is het ook vrij makkelijk te verhelpen.

Slaap van tieners heel kwetsbaar... Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Tieners verwaarlozen vaak hun slaap . Geleidelijk aan bouwen ze zo slaapschuld op, hun lichamelijke conditie en geestelijke ontwikkeling beginnen eronder lijden en op de duur vallen hun schoolresultaten tegen... Waarom en hoe verzeilt iemand in zo'n...

Tieners moeten vroeg gaan slapen om niet te verdikken Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h59

De puberteit is vaak een periode waarin jongeren bijkomen. De puberteit brengt veranderingen in de lichaamsbouw teweeg, en de drang naar meer onafhankelijkheid gaat vaak gepaard met andere eetgewoonten. Maar een nieuwe studie toont nu aan dat ook de...

Slapen: welterusten, jongelui! Geüpdatet op 16/03/2009 - 00h00

Het is bekend dat de kwaliteit van de slaap vermindert met de jaren, maar ook heel wat kinderen en jonge volwassenen hebben tegenwoordig slaapproblemen...Wat valt er aan te doen?

Meer artikels