PUBLICITÉ

Goed omgaan met stress

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/03/2011 - 17h34
-A +A

Stress hoort bij het leven. De mens is nu eenmaal een bron van stress voor zijn medemensen. Denk dus niet dat u eraan ontsnapt. Iedereen heeft stress, het is een menselijk gegeven... Maar wat moeten we ermee aan? Er gewoon leren mee omgaan, hem leren beheersen dus.

PUB

Goede en slechte stress

We staan allemaal onder stress, maar we reageren er allemaal anders op. Het belangrijkste is natuurlijk dat we van die stress een bondgenoot maken, en geen vijand die ons leven verpest. "Goede stress", dat wil zeggen goed beheerde stress, kan ons helpen om tot actie over te gaan en om onszelf te overtreffen. We spreken dan van prestatie, controle, zelfbevestiging, kortom van stress als een normale toestand van aanpassing. Dat schrijft dr. Frédéric Chapelle in zijn boekje "Bon stress, mauvais stress: mode d'emploi": "Stress is een reactie van de mens op een nieuwe situatie, een situatie die hem tot iets dwingt of die hem onder druk zet. Niet de situaties zijn stresserend, maar wel het beeld dat we ons van die situaties maken, de manier dus waarop we met die situaties omgaan". Stress is met andere woorden een subjectieve aangelegenheid, want hij is het resultaat van een perceptie... Met de volgende tips zult u stresserende situaties in uw leven zeker beter kunnen trotseren.

Hoe verminderen we onze stress?

Ademhalen!
Leer goed adem te halen. Als u een momentje vrij hebt, neem dan even de tijd om langzaam uit te ademen. Vergeet niet om daarbij uw buik zo hol mogelijk te maken. Hoe langzamer u uitademt, hoe meer u zich zult ontspannen. En adem dan diep in. Hoe dieper u inademt, hoe dynamischer u zich zult voelen!

Ga planmatig om met uw tijd!
Respecteer uw ritme van slapen en wakker zijn beter. Probeer ook bewuster te worden van de tijd door de taken die u moet doen te visualiseren en te evalueren. Zo kunt u die activiteiten herleiden tot hun juiste waarde en proporties. Ga planmatig en leer anders tegen het begrip tijd aan te kijken. Zoek positieve gedachten die u 'activeren' in plaats van aan doemdenken te doen. Zo maakt u goede stress vrij die u tot handelen aanzet. Verstandig omspringen met de tijd betekent ook de verschillende domeinen van uw leven in blokken te leren opdelen (de fameuze regel van de 'drie maal acht': 8 uur slapen, 8 uur werken, 8 uur rusten).

Verbeter uw levenshygiëne!
Wie levenshygiëne zegt, zegt meteen ook stresshygiëne.

  • Eet goed: slechte eetgewoonten hebben een nefast effect op uw stressbestendigheid. Eet dus op vaste uren en sla geen maaltijd over. Drink water (minstens anderhalve liter per dag), mijd opwekkende middelen en eet 's avonds alleen iets lichts.

  • Beweeg regelmatig: minstens drie keer per week (minstens 20 minuten), maar leg de lat niet te hoog.

  • Verzorg uw slaap: en doe 's avonds geen zware lichamelijke inspanningen meer. Neem de tijd om u te ontspannen en houd u aan een vast uur van slapengaan en opstaan.

  • Verander uw gedrag: roken helpt u niet van de stress af... Dat is zelfbedrog! Hetzelfde geldt voor alcohol en andere drugs.

 

Initialement publié par Grégory Escouflaire, gezondheidsjournalist le 12/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/03/2011 - 17h34

'Bon stress, mauvais stress: mode d'emploi' door dr. Frédéric Chapelle en Benoît Monié, uitgeverij Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress vergroot het risico op kanker Geüpdatet op 28/02/2012 - 09h29

Het staat wetenschappelijk vast: stress op zich veroorzaakt geen kanker , maar het bevordert wel het verloop ervan. Het gaat dan wel om chronische stress, het type stress waar almaar meer mensen door de moderne levensstijl last van hebben (tijdgebrek...

Hoe om te gaan met stress op het werk? (Slot) Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

In een vorig artikel zagen we dat stress op het werk op verschillende manieren tot uiting kan komen. Om te beletten dat uw gezondheid eronder gaat lijden en dat u in een spiraal van chronische ziekten belandt, is het belangrijk dat u ermee leert omga...

Vijf oefeningen om zich na het werk te ontspannen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Na de files, de professionele geschillen of uitputtend werk wil men thuis al die stress van zich afschudden. Trek dus een kwartiertje uit voor enkele ontspannende oefeningen en u zult dan meer kunnen genieten van uw avond.

Meer artikels