De glycemische index van levensmiddelen: ooit al van gehoord?

We eten allemaal te veel zoets. Om ons conditiegewicht te behouden of te vermageren én om ons te beschermen tegen chronische ziekten zoals diabetes, kanker en cardiovasculaire aandoeningen, moeten we ons suikergebruik minderen en kiezen voor levensmiddelen met een lage glycemische index. Maar wat is die index precies en hoe kunnen we de glycemische index van levensmiddelen te weten komen?
Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values, Am J Clin Nutr. 2002 Jul;76(1):5-56. Méthode Montignac, http://www.montignac.com.
Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...
Voedsel heeft wel degelijk een effect op onze stemming. Welke voedingsmiddelen maken ons vrolijker?
Het ideale ontbijt van volwassenen en kinderen vanaf drie jaar bestaat uit een drank, liefst op basis van melk, en een aantal sneetjes brood. Niet uit een min of meer dikke brij van ontbijtgranen dus. Als dat principe eenmaal is ingeburgerd, is de vo...
De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...